Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 13 juli 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Het Fonds voor Scheepsjongens, dat in 1975 werd opgericht om het bemanningsprobleem te verlichten, verstrekt een bezoldiging aan de scheepsjongens. Op dit ogenblik krijgen de jongste scheepsjongens met het minst aantal zeedagen +/- 25 euro per dag. De scheepsjongens kunnen tot 499 zeedagen van het Fonds genieten, waarna ze beschouwd worden als volle matroos die volledig ten laste valt van de reder. Het Fonds voor Scheepsjongens wordt als volgt gefinancierd: 50% door de reders, 27% door de Vlaamse overheid en 23% door de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse Regering stelt nu de verplichte bijdrage voor rekening van de reders van Belgische vissersvaartuigen principieel vast op 0,18% van de brutobesomming van de vangsten in 2007, verkocht in Belgische en buitenlandse havens. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

In het kader van de samenwerking met de Duitstalige Gemeenschap keurt de Vlaamse Regering het verslag goed over de werkingsperiode 2005 en 2006 en het werkprogramma 2007 en 2008.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van het Actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie 2007 wordt Scriptie vzw toegevoegd als nieuwe structurele partner. Scriptie vzw heeft de volgende strategische doelstellingen: het populariseren van de wetenschap, de academische wereld en de arbeidsmarkt dichter bij elkaar brengen, de scripties en ander werk van studenten bij een breder publiek bekend maken, studenten wijzen op de mogelijkheden van een journalistieke carrière, literaire non-fictie stimuleren en de media sensibiliseren om gebruik te maken van de kennis van studenten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de berekening van de puntenenveloppe voor het ondersteunend personeel in het buitengewoon secundair onderwijs. Deze puntenenveloppe wordt berekend op basis van het aantal leerlingen dat de school telt op 1 februari van het voorgaande schooljaar vermenigvuldigd met een variabele coëfficiënt.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het voorontwerp van onderwijsdecreet XVII wordt het decretaal kader opgenomen om extra middelen toe te kennen aan instellingen die de optie Rijn- en Binnenvaart inrichten in het studiegebied Maritieme Opleidingen. Na onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en het betrokken sectorcomité keurt de Vlaamse Regering nu het besluit over het varend personeel in het gewoon secundair onderwijs opnieuw principieel goed. Dit besluit bepaalt de verdere uitvoeringsmodaliteiten. Momenteel biedt enkel het KTA Zwijndrecht deze studierichting aan. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité en de betrokken sectorcomités keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed over de organisatie van CLIL-projecten in het secundair onderwijs. Het CLIL-model (CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning ) is een generieke benaming voor het gebruik van een vreemde taal in zaakvakken. Het is een functionele werkvorm waarmee scholen de vreemde talenkennis van hun leerlingen kunnen versterken door, naast het lesgeven in het Nederlands, ook één of meer vakken in een andere taal te geven. Door het besluit zullen gedurende de schooljaren 2007-2008 tot en met 2009-2010, op initiatief van de overheid, maximaal tien tijdelijke CLIL-projecten worden georganiseerd. Het project is wel gebaseerd op vrijwilligheid, m.a.w. een vrije keuze voor de betrokkenen. De school moet voor de betrokken vakken ook een Nederlandstalig traject blijven aanbieden. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan een besluit over het onderwijs aan huis voor zieke kinderen en jongeren. De bestaande regelgeving wordt op een aantal punten gewijzigd.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit uit 1997 over de opdracht van het personeel in het basisonderwijs. In CAO VIII werd afgesproken dat vanaf 1 september 2007 functiebeschrijvingen worden ingevoerd in het basisonderwijs, waarbij het de bedoeling is om voor elk personeelslid een geïndividualiseerde functiebeschrijving op te maken. De modellen uit het besluit van 1997 zijn dus verouderd en worden opgeheven.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Het besluit over de studiefinanciering in de Vlaamse Gemeenschap wordt principieel goedgekeurd. Het geeft uitvoering aan enkele bepalingen uit het gelijknamige decreet. Het gaat vooral om pedagogische gegevens en financiële voorwaarden als de leefeenheid, het referentie-inkomen, de inkomensgrenzen en de procedure en inwerkingtreding. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en van de betrokken sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit dat de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden van de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) vastlegt en twee besluiten in verband met de inspectie. De twee besluiten bepalen onder andere wie de ambten van inspecteur, pedagogisch adviseur en inspecteur-adviseur mag uitoefenen en welke bezoldiging er aan de opgenomen ambten verbonden zijn. Het andere besluit geeft per ambt een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen en bepaalt de salarisschaal waarop een personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. De wijzigingen omvatten onder meer: het toekennen van een nieuwe salarisschaal aan inspecteurs, pedagogische adviseurs en inspecteur-adviseurs van het secundair onderwijs, een actualisering van de bekwaamheidsbewijzen pedagogisch adviseur basisonderwijs en pedagogisch adviseur CLB en wat tekstuele aanpassingen. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering actualiseert principieel het besluit over de bekwaamheidsbewijzen en de prestatie- en bezoldigingsregeling voor de personeelsleden van de Centra voor Volwassenenonderwijs. Het gaat om de opname van nieuwe of ontbrekende bekwaamheidsbewijzen, een loonsverhoging voor de technisch-adviseurs-coördinator en voor de directeurs van het volwassenenonderwijs. Dit besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en van het betrokken sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs en de betrokken sectorcomités wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de regelgeving over de bekwaamheidsbewijzen van de personeelsleden van de onderwijsinstellingen voor deeltijds kunstonderwijs. Het gaat om toevoegingen of wijzigingen als gevolg van CAO VIII en de invoering van de BAMA-structuur, of om kleine technische aanpassingen of verfijningen van definities. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering definitief dat de vakantieregeling voor de personeelsleden in de kinderdagverblijven van het gemeenschapsonderwijs in het tweetalige hoofdstedelijk gebied Brussel vanaf 1 januari 2007 zal worden gelijkgeschakeld met de vakantieregeling van de statutaire personeelsleden van het Meesters-, Vak- en Dienstpersoneel. Dat betekent dat ze jaarlijks 35 dagen vakantieverlof krijgen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering geeft een positief oordeel over de macrodoelmatigheid van de door de Katholieke Hogeschool Kempen voorgestelde nieuwe opleiding 'Bachelor in bouw'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering geeft een negatief oordeel over de macrodoelmatigheid van de door de Hogeschool West-Vlaanderen voorgestelde opleidingen 'Bachelor in de industriële wetenschappen: biotech-i' en 'Bachelor in de biotech-i'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering ondertekent de kaderovereenkomst International Civic and Citizenship Education Study (ICCS) 2009 - onderzoek in Vlaanderen en ook de overeenkomst voor het werkingsjaar 2007 met de VUB-UA. Het doel van de ICCS is te onderzoeken in welke mate jongeren voorbereid zijn om hun rol als burgers van de 21ste eeuw op te nemen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Geert Bourgeois en minister Steven Vanackere

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die in 1919 tijdens de Vredesconferentie van Versailles werd opgericht, heeft als opdracht het verbeteren van de sociale toestand van de werkenden en is gebaseerd op de overtuiging dat duurzame en universele vrede niet kan bestaan zonder sociale gerechtigheid. Het belangrijkste kenmerk van de IAO is haar tripartisme: de IAO is de enige internationale organisatie waarin werkgevers-, werknemersorganisaties en regeringen samen zetelen. De IAO legt internationale arbeidsnormen vast en ziet toe op de implementatie ervan. De normen nemen de vorm aan van conventies of aanbevelingen. De Vlaamse Regering keurt nu principieel vier voorontwerpen van decreet goed die instemmen met vier verdragen die door de IAO zijn aangenomen. Het gaat om verdragen over uitkeringen bij invaliditeit en ouderdom; geneeskundige verzorging en uitkeringen bij ziekte; arbeidsveiligheid, gezondheid en het arbeidsmilieu en bedrijfsgezondheidsdiensten. De vier voorontwerpen van instemmingsdecreet worden voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot het vaststellen van een onderhoudspremie voor beschermde monumenten en stads- en dorpsgezichten. Met dit wijzigingsbesluit wordt de onderhoudspremie voor een maalvaardige molen met economisch nut, die opengesteld wordt voor het publiek en waarvoor tussen de premienemer en het agentschap RO-Vlaanderen een toegankelijkheidsovereenkomst is afgesloten, verdubbeld van 40% naar 80%. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro subsidie toe aan Flagey vzw voor het jaar 2007. Het is bedoeld als tegemoetkoming in de residentiekosten voor de vzw Vlaams Omroeporkest en Kamerkoor en in de jaarwerking van de vzw.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de amateurkunsten. Het besluit regelt de erkenningen door de minister, de subsidiëring (procedure, beleidsplan, opmaak en evaluatie) en de projectsubsidiëring van nieuwe disciplines (zoals het circus) en de internationale culturele projecten in de amateurkunstensector, inclusief de tegemoetkomingen voor buitenlandse reizen. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De vzw Quartier Latin - Student in Brussel, een samenwerkingsverband tussen alle Vlaamse hogescholen en universiteiten in Brussel, krijgt een subsidie van ruim 1 miljoen euro toegekend voor de financiering van het project "quasi gratis openbaar vervoer voor de student van het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel" voor het academiejaar 2007-2008.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed dat uitvoering geeft aan het decreet over de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal. Dit decreet beoogt de culturele erkenning van de Vlaamse Gebarentaal als taal in Vlaanderen. Het voorziet de oprichting van een beleidsadviserende adviescommissie, de erkenning van een vereniging die fungeert als kennis- en coördinatiecentrum en de mogelijkheid om projecten te subsidiëren. Het uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering kent 200.000 euro subsidie toe aan het Vlaams centrum voor Volkscultuur vzw voor de organisatie van de Week van de Smaak 2007 en de voorbereiding van de editie 2008. Dit jaar vindt de Week van de Smaak plaats van 15 tot 24 november. Het gastland is Italië. Kortrijk is 'Stad van de Smaak'.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Op 30 juni vorig jaar verleende de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de realisatie van een Vlaams Sportinfrastructuurplan. Nu keurt ze de verdere implementatie van dit plan goed. Ze stemt in met de aanpak om te werken met verschillende individuele projectvennootschappen (SPV's), de oprichting van een Sportfacilitator als faciliterend orgaan en de selectie van een aantal projecten in 2008 en 2009. Meteen worden er de nodige financiële middelen voorzien. De bevoegde minister wordt onder meer gelast een begeleidend ontwerp van decreet te maken en de procedure voor de selectie van de SPV's voor te bereiden.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing worden de Bloso-centra, die in volle eigendom zijn van het Commissariaat-generaal Bloso of eigendom zijn van de Vlaamse Gemeenschap of waarvan de eigendom nog niet werd overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap, nu allemaal overgedragen aan het IVA met rechtspersoonlijkheid Bloso.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering keurde begin maart van dit jaar het addendum goed over het openbare omroepdomein cultuur bij de beheersovereenkomst 2007-2011 tussen de VRT en de Vlaamse Gemeenschap. In dit addendum wordt invulling gegeven aan de digitale uitbouw van het culturele aanbod van de VRT. Dit zal de vorm aannemen van een multimediaal en participatief webplatform, VIA-diensten op radio en tv. (VIA staat voor: verrijking, interactiviteit en aanbod-op-aanvraag.) De Vlaamse Regering keurde toen principieel het voorontwerp van decreet goed dat culturele verenigingen - door boodschappen van algemeen nut - betere toegang moet geven tot de promotionele kanalen op radio en tv. Na advies van de Vlaamse Mediaraad, de SERV en de Raad van State wordt dit ontwerpdecreet nu definitief goedgekeurd. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met protocol nr. 7 bij het Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM), opgemaakt in Straatsburg op 22 november 1984. Protocol nr. 7 wil het Europese arsenaal voor de bescherming van de rechten van de mens uitbreiden door het behoud van een parallel met het verdrag over burger- en politieke rechten van de Verenigde Naties van 1966. Het protocol vult het EVRM aan met vijf nieuwe fundamentele rechten: het recht van elke vreemdeling die wettig op het grondgebied van een staat verblijft op minimale procedurele waarborgen bij uitzetting, het recht op hoger beroep in strafzaken, het recht op schadeloosstelling in geval van gerechtelijke dwaling, het recht om niet tweemaal berecht of gestraft te worden in een strafrechtelijke procedure binnen de rechtsmacht van dezelfde staat en het algemeen beginsel dat echtgenoten gelijke rechten en verantwoordelijkheden van civielrechtelijke aard hebben, zowel onderling als in de relatie tot hun kinderen. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering kent 400.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB) als tegemoetkoming in de kosten voor het jaar 2007.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering voerde begin juli mandaattoelagen in voor de Vlaamse topambtenaren. In dit kader beslist ze nu tot gedeeltelijke verdeling van een provisoneel krediet.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Hilde Crevits

In het kader van het geïntegreerde plan voor een Seine-Scheldeverbinding voor de binnenvaart keurt de Vlaamse Regering de gemeenschappelijke verklaring tussen het Vlaamse en het Waalse Gewest goed over de samenwerking voor de ontwikkeling van dit project. Ze onderschrijft principieel de uitvoering van het Vlaamse deel van de prioritaire sectie Deûlémont-Gent in de periode 2009-2016. Ze machtigt de bevoegde minister om de aanvraag tot subsidie in te dienen. De regering streeft ook een gemeenschappelijke aanpak met Wallonië, Frankrijk en desgevallend Nederland na, conform de ministeriële verklaring bij de oprichting van het Comité Seine-Schelde, waarbij voor de projectoverkoepeling, de tarificatie en de scheepvaartbegeleiding in het kader van de implementatie van de Europese RIS-richtlijn voorstellen worden onderzocht.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Het besluit tot sluiting van de zitting 2006-2007 van het Vlaams Parlement treedt in werking op zondag 23 september 2007. De dag daarop worden de werkzaamheden hernomen.

Op voorstel van minister Marino Keulen

In het kader van de uitvoering van het gemeente- en provinciedecreet hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit met de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het provincie- en gemeentepersoneel, en met enkele bepalingen over de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de OCMW's. Dit besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met het betrokken Comité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering zet het licht principieel op groen voor de wijziging van het decreet over het Vlaamse inburgeringsbeleid van 28 februari 2003. De wijziging heeft tot doel de Vlaamse regelgeving af te stemmen op de gewijzigde federale wetgeving waardoor de asielprocedure grondig werd aangepast. Advies over het wijzigingsdecreet wordt aangevraagd bij de SERV en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

Onder een aantal voorwaarden stemt de Vlaamse Regering in met een ministerieel besluit tot aanneming van een bestek voor toeristische spoorwegritten met historisch materieel op de spoorweginfrastructuur. He bestek verduidelijkt de algemene verplichtingen en de voorwaarden waaraan de NMBS-holding en de toeristische spoorwegverenigingen moeten voldoen om het Belgische spoorwegnet te mogen gebruiken. Het beschrijft ook de regels voor het veiligheidspersoneel en het rollend materieel.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering keurt een besluit goed dat als doel heeft de subsidie voor het vervoer van gehandicapten die een dagcentrum of een semi-internaat voor (niet-)schoolgaande kinderen bezoeken voortaan op forfaitaire basis vast te stellen. In de huidige regeling moeten de voorzieningen jaarlijks de werkelijke kosten aantonen door geldige bewijsstukken. De forfaitaire vergoeding zal bepaald worden op basis van de prijs van het laatst gekende dagprijsdossier, met name dit van twee jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor het forfait wordt berekend. Voor het jaar 2007 wordt het jaar 2005 dus als referte genomen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

Wilfried Verniest, afdelingshoofd, wordt met ingang van 1 september 2007 aangesteld als waarnemend administrateur-generaal bij het IVA Kind en Gezin.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van enkele rechtszaken werd de rechtsgeldigheid van enkele uitvoeringsbesluiten uit de jaren '90 met betrekking tot de heffing op de oppervlaktewaterverontreiniging betwist omdat de dringende noodzakelijkheid onvoldoende werd gemotiveerd. In het verlengde van deze beslissing keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, nu definitief het besluit goed tot uitvoering van hoofdstuk IIIbis van de wet op de bescherming van de oppervlaktewateren tegen verontreiniging. Door dit besluit wordt vermeden dat in hangende rechtszaken die betrekking hebben op de heffingsjaren 1992 en 1993 nog meer uitspraken volgen waarin het uitvoeringsbesluit van 23 juli 1997 onwettig wordt verklaard.