ID&T


Black artist special:

Angerfist

Door: Jacqueline Sinke

Hij was er al jong bij, de inmiddels 26-jarige Danny Masseling uit Almere. Tien jaar geleden raakte hij geïnfecteerd met het hardcorevirus en besloot zelf te gaan produceren. Dag en nacht sloot hij zich op in zijn kamer en langzaam maar zeker begonnen zijn tracks steeds professioneler te klinken. Het werd Danny met de dag duidelijker: dit was wat hij wilde, dit was waar zijn hart lag, dit was zijn passie. Hardcore en anders niets! Hij stuurde een demo naar BZRK Records, het welbekende label van DJ en producer Buzz Fuzz (Mark Vos), die er al vanaf het prille begin bij was. Het jarenlange harde werken werd beloond: Buzz Fuzz rook talent en bood Danny de kans om BZRK 33 te vullen. Son Of A Bitch EP, onder Dannys alias Menace II Society werd hiermee een feit. Onder ditzelfde alias brengt Danny een paar jaar later Chronic Disorder uit, een track die door veel hardcoreliefhebbers als een van de beste uit de geschiedenis wordt gezien.

Na zijn BZRK-debuut gaat het balletje rollen. Onder de naam Angerfist brengt hij in 2002 Criminally Insane uit op Overload Records. Op het label van Masters of Hardcore volgen producties als Breakin Down Society en Raise Your Fist, dat tevens zijn lijfspreuk wordt: Raise your fist for Angerfist! Dat is iets dat een ieder die van duistere maar toch toegankelijke hardcore houdt dan ook doet. Zijn agressieve stijl en harde bassdrums zijn zelfs voor hardcorebegrippen behoorlijk extreem. Dit wekt bij sommigen helaas de suggestie dat Masseling extreemrechts georiënteerd is. Op dat moment heeft de hardcorescène te maken met veel negatieve aandacht in de media door intolerante pubers die ook wel Lonsdalejongeren genoemd worden, vanwege de kleding die ze dragen. Degenen die de film Menace II Society gezien hebben weten wel beter: een rechts-extremist die zich een alias aanmeet dat vernoemd is naar een heuse ghetto-film? Onzin dus. Gelukkig overleeft de scène al deze negativiteit en draait hardcore anno 2007 gewoon weer om de muziek. Waar Angerfist nog altijd een hele dikke vinger in de pap heeft overigens: Danny produceert er nog hevig op los en er gaat geen weekend voorbij dat hij niet ergens een DJ-optreden heeft.

Degenen die zich tijdens het stappen afvragen hoe het kan dat er niet één, maar meerdere mannen in de DJ-booth staan als Angerfist die avond optreedt, hebben op dat moment het genoegen Angerfist Live mee te mogen maken. Naast DJ Angerfist bestaat deze act uit DJ Crackor en MC Prozac. Crackor draait overigens niet alleen hardcore: de 22-jarige Gregor Leuchtenberg houdt ook wel van een stevig potje techno en schranz. MC Prozac gaat door het leven als de 26-jarige Minne Roos en is een druk baasje: naast MCen studeert hij aan het CIOS en staat hij aan de wieg van organisatie Ultimate House Project, bekend van o.a. Irreversible. De vocale medicatie is daarmee overigens flink teruggeschroefd: In 2006 verliet MC Lithium de live-act.

Wie nou precies wie is zodra de groep op het podium staat blijft waarschijnlijk de vraag. Want het kenmerk van Angerfist is natuurlijk het niet meer weg te denken ijshockeymasker.Ook hiermee maakt Danny duidelijk dat hij een groot deel van zijn inspiratie uit films haalt: dit witte masker maakte furore in de horrorfilm 'Friday the 13th', waarbij de hoofdpersoon Jason Voorhees er duchtig op los moordt. In tracks als Take U Back worden samples gebruikt die afkomstig zijn uit mangafilms en ook tijdens optredens van Angerfist spelen videobeelden vaak een belangrijke rol.

In 2006 verscheen het debuutalbum Pissin Razorblades in de winkels. Titels als Cannibal, Chaos And Evil, Necroslave en Maniac Killa spreken voor zich. Het kon dan ook niet missen dat Angerfist op het vernieuwde Sensation Black live mag komen laten horen dat zij dondersgoed begrijpen wat diep, ondoordringbaar zwart betekent. 14 juli 2007: The world will shiver...

Geplaatst op: 12-07-2007