Politie Groningen

Zaterdag 14 juli 2007

Provincie Groningen, 14-07-2007

Stadskanaal: fietser botst tegen vrachtwagen

Een 56-jarige fietser uit Stadskanaal is vrijdagmorgen op de Atlantislaan gewond geraakt. Hij stond voor de haaientanden bij een rotonde te wachten om een vrachtwagenchauffeur voorrang te geven. Toen de vrachtwagen nagenoeg voorbij was, fietste de fietser weg en raakte hierbij vermoedelijk nog een van de achterwielen van de oplegger. De fietser viel en raakte enige tijd zijn bewustzijn kwijt. Hij is vervolgens overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn verdere verwondingen zijn niet bekend. Zijn fiets werd meegenomen naar het politiebureau en de politie maakt een registratie van het ongeval.

Groningen: geldlade gestolen uit bus

Vrijdagmorgen is de geldlade uit een lijnbus gestolen. De buschauffeur stopte langs de Hereweg en liep even weg bij de bus. Toen hij terugkwam hoorde hij het geluid van rammelend geld. Hij zag twee jongens op een fiets wegfietsen richting het centrum. Hij zag vervolgens dat de deur van de bus open stond en dat zijn geldlade was weggenomen. In de lade zat een klein geldbedrag en strippenkaarten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: overlastveroorzaker ingerekend

De politie heeft vrijdagmorgen in de Oude Kijk in 't Jatstraat een 33-jarige Stadjer aangehouden. Hij stond met zijn fiets, met zijn gehele stereo-installatie erop, stil op de kruising. De radio stond hard aan. Agenten vroegen hem om de stereo uit te doen. Dat deed hij niet. Na meerdere verzoeken hebben ze zelf de radio maar uit gezet. Nu kwam er echter geluid uit hem. Hij begon te schreeuwen en de agenten moesten maar een ander plekje gaan zoeken als ze er last van hadden. Toen hij tot tweemaal toe werd gevraagd daar weg te gaan en hij dat niet deed, werd hij meegenomen naar het bureau. Tegen de overlastveroorzaker wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: greep uit kassa

Een tabakswinkel aan de Paterswoldseweg is vrijdagmorgen bestolen van postzegels en strippenkaarten. Er waren twee mannen in de winkel en een van hen leidde de eigenaar af. De ander deed een greep uit de kassalade. In eerste instantie had de 28-jarige eigenaar niets door van de diefstal. De eigenaar heeft aangifte gedaan en de politie stelt een onderzoek in.

Groningen: bliksemafleiders en regenpijp gestolen

Bij twee panden op het Martinikerkhof in Groningen zijn donderdagnacht bliksemafleiders gestolen. Het ene pand moest het zonder regenpijp stellen; het andere pand werd bestolen van een aantal bliksemafleiders.

Groningen: Stadjers spuiten vrouw nat

Twee 25-jarige Stadjers zijn vrijdagmiddag op de Westersingel aangehouden voor baldadigheid. Agenten werden in het Noorderplantsoen aangesproken door een vrouw dat zij zojuist was natgespoten door twee jongens. Zij lagen op een bushokje bij de Westersingel. Agenten namen een kijkje en troffen inderdaad twee mannen met twee waterpistolen. Ze werden meegenomen naar het bureau. De heren kregen een proces-verbaal.

Groningen: veelpleger overlopen

Bij een bedrijf aan de Gotenburgweg is vrijdagmiddag een 38-jarige veelpleger uit Groningen overlopen toen hij spullen uit een tas van een medewerkerster griste. De vrouw betrapte hem en begon hard te schreeuwen. Haar collega's reageerden alert en overmeesterden de gevluchte dief. Agenten konden de dief overnemen van de medewerkers, want hij zat geboeid op de grond in hun midden. Haar mobiele telefoon en portemonnaie had de vrouw inmiddels weer terug. De verdachte is ingesloten en overgedragen aan het veelplegersteam.

Groningen: onbekende man grist portemonnaie uit broekzak

Een onbekende man heeft vrijdagmorgen in de Haddingestraat een 19-jarige Stadjer van zijn portemonnaie beroofd. De mannen liepen elkaar tegemoet, toen de onbekende man de Stadjer vriendelijk groette en 'per ongeluk' tegen hem opliep. Hij griste vervolgens zijn portemonnaie uit zijn broekzak. Toen hij thuiskwam, merkte hij dat zijn portemonnaie weg was. De Stadjer heeft aangifte gedaan en de politie stelt een onderzoek in.

Groningen: jongen op gestolen fiets

Vrijdagavond zagen agenten in de Folkingestraat een 14-jarige jongen op een gestolen fiets rijden. De fiets werd in beslag genomen. De jongen vertelde dat hij de fiets van zijn moeder had geleend. De jongen en zijn moeder worden vandaag gehoord over de herkomst van de fiets.

Groningen: mannen met mes op zak ingerekend

De politie heeft vrijdagnacht in de Pausgang een 27-jarige Assenaar en 37-jarige Stadjer aangehouden. Toen de twee de agenten zagen, gingen ze er als een speer vandoor. Ze konden korte tijd later toch in de kraag worden gevat. Beiden hadden een mes op zak. Hiervoor werden ze meegenomen naar het bureau. De messen moesten ze achterlaten op het bureau. Tegen de heren wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: man schopt zwangere vrouw

Agenten hebben vrijdagnacht op de Grote Markt een 20-jarige man uit Adorp aangehouden. Ze zagen een vechtpartij, waarbij circa zeven jongens betrokken waren. Eenmaal dichterbij bleek dat twee mannen een 38-jarige vrouw schopten, terwijl ze zichtbaar zwanger was. De vrouw verklaarde dat de samen met haar man langs de groep fietste, toen een van hen de man dreigend om een sigaret vroeg. Toen haar man hierop niet inging, kreeg hij klappen. Ze probeerde haar man te beschermen, maar ze werd met fiets en al omver geduwd en kreeg een trap in haar buik. Het echtpaar doet aangifte en de agenten hebben de man uit Adorp op aanwijzing van de vrouw ingerekend. Hij is ingesloten.

Groningen: Stadjer dreigt met mes

Een 32-jarige Stadjer is vrijdagnacht ingerekend voor bedreiging. Hij had een meisje in een café aan de Grote Markt lastiggevallen. Toen een vriend van haar daar wat van zei, werd hij agressief. Ook de eigenaar zag dit en zette de verdachte direct buiten de deur. Bij het naar buiten gaan, greep hij naar zijn heup en haalde daar een mes te voorschijn. Hij bedreigde de eigenaar ermee. Hij lichtte direct de politie in en gaf aan dat hij een taxi was ingestapt. Op aanwijzing van de meldkamer werd de betreffende taxi achterhaald. De verdachte kon worden aangehouden. Tijdens zijn fouillering bleek hij inderdaad een mes op zak te hebben. Het mes werd in beslag genomen en de verdachte is ingesloten.

Loppersum e.o.: verkeerscontrole tijdens surveillance

De politie heeft vrijdag tijdens surveillance in Loppersum, Uithuizermeeden, Uithuizen en Ten Post het verkeer gecontroleerd. Vier automobilisten kregen een bekeuring van 75 euro, omdat ze geen gordel droegen. Eén bestuurder kreeg een bekeuring, omdat hij een voetganger bij een zebrapad geen voorrang verleende. Een ander kreeg een bon, omdat hij met zijn auto over het fietspad reed. Tenslotte kregen drie personen een bekeuring, omdat ze zich niet aan de snelheid hielden.

Bourtange: automobiliste over de kop

Een 42-jarige automobiliste uit Heede (Duitsland) is vrijdagmorgen op De Meijden over de kops geslagen. Zij kwam in de berm terecht, waardoor de auto in een slip raakte. Ze kwam aan de andere kant van de weg weer in de berm terecht, sloeg een paar keer over de kop en kwam tot stilstand op een stuk landbouwgrond. Ze werd door een voorbijganger uit haar auto gehaald en naar huis gebracht. Daar belde ze de politie. Die heeft haar geadviseerd om langs de huisarts te gaan. Ze heeft zelf voor afsleep van haar auto gezorgd.

Tolbert: onder invloed in het verkeer

Vrijdag zijn meerdere personen in de provincie betrapt op het rijden onder invloed. Een 18-jarige snorfietsster uit Tolbert is vrijdagnacht aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten zagen haar op de Hoofdstraat rijden. Toen zij de agenten zag, parkeerde ze haar fiets voor een woning, terwijl ze daar niet hoefde te zijn. Een blaastest wees uit dat ze onder invloed reed. Op het bureau bleek dat ze ruim 1,3 promille in haar bloed had. Haar rijbewijs werd ingevorderd, maar die had ze niet bij zich. Die komt ze op zeer korte termijn inleveren. Na verhoor mocht ze het bureau weer verlaten en de politie maakt proces-verbaal op. Ook een 19-jarige bromfietser uit Zuidhorn viel door de mand. Agenten stonden op de Overtuinen stil toen hij met hoge snelheid, zonder hem en zonder verlichting voor de politieauto langs scheurde. Een agent herkende hem en een achtervolging leek hen gevaarlijk. Ze zijn naar zijn huis gereden. Na een paar minuten hoorden ze hem al aankomen. Het leek alsof hij onder invloed was van alcohol en drugs. Aan een blaastest wilde hij niet meewerken, dus hij werd aangehouden. Op het bureau wilde hij toch wel meewerken. Hij bleek 1,3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Omdat hij ook meerdere bedreigingen uitte richting een van de agenten, is hij ingesloten. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Op de Westersingel in Noordbroek werd een 38-jarige automobilist uit Nieuw Scheemda betrapt op rijden onder invloed. Controle wees uit dat hij ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed had. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Tenslotte wordt ook proces-verbaal opgemaakt tegen een 25-jarige automobilist uit Westerlee. Hij reed op de Garstestraat en werd gecontroleerd door agenten. In eerste instantie weigerde hij om mee te werken aan de blaastest. Toen hij gevorderd werd mee te werken, blies hij toch. Hij bleek 1,3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg proces-verbaal.

Vlagtwedde: fietser na twee botsingen gewond

Een 16-jarige fietser uit Veelerveen is vrijdagmiddag op de Bourtangerstraat gewond geraakt. Hij wilde de brug oversteken om richting Veelerveen te fietsen. Hij stak achter een vrachtauto over, maar vergat naar rechts te kijken. Uit de richting van Bourtange kwam een 50-jarige man uit Rhede (Duitsland) rijden. De fietser botste tegen de auto en na deze botsing, botste hij nog eens tegen de auto van een 44-jarige vrouw uit Vlagtwedde. Zijn verwondingen leken mee te vallen. Wel kwam ook de traumaheli naar Vlagtwedde, maar hun inzet bleek niet noodzakelijk. De jongen is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat hij een hersenschudding en lichte verwondingen aan zijn rug en hoofd had. Na behandeling mocht hij naar huis. De ruit van de eerste auto was kapot en had meerdere deuken. De tweede auto had alleen deuken opgelopen door de klap.

Bellingwolde e.o.: visserijcontrole

De politie heeft vrijdag bij Bellingwolde, Vlagtwedde, Sellingen en Winschoten een visserijcontrole gehouden. Bij het B.L. Tijdenskanaal werden twee vissers gecontroleerd; bij het Pekel A werd één gecontroleerd. Zij hadden alles in orde. Bij het Ruiten A Kanaal werden zes vissers gecontroleerd. Daar kreeg één visser proces-verbaal voor het vissen met levend aas. Tenslotte werden bij het Winschoterdiep nog eens vijf vissers gecontroleerd. Eén van hen kreeg een proces-verbaal voor het vissen zonder vispas.

Oude Pekela: jeugd zorgt voor overlast

De politie heeft vrijdagavond op de Raadhuislaan tien jongeren uit voornamelijk Oude Pekela bekeurd. Tijdens surveillance zagen agenten de grote groep jeugd. Ze maakten lawaai en rondom hen werden veel flesjes bier en lege zakken chips gevonden. Ook kwam de urinelucht hen al tegemoet. De jongeren bleken aardig onder invloed te zijn, want een gesprek bleek niet mogelijk. In de bosjes werden nog eens twee kratten bier gevonden. Deze werden meegenomen door de agenten, want de kratjes bleken van niemand te zijn. De jongeren kregen allemaal proces-verbaal voor hinderlijk gedrag en het veroorzaken van overlast. Enkele uren later kreeg de politie een melding dat er drie lantaarnpalen op de Parklaan lagen. Dat bleek inderdaad zo te zijn en het zorgde voor een gevaarlijke situatie, omdat de palen niet verlicht waren en dus niet zichtbaar voor weggebruikers. Agenten zijn gaan posten en ze zagen dat een 17-jarige jongen uit Oude Pekela stond te wildplassen bij een eetcafé aan de Raadhuislaan. Hij werd aangesproken en agenten zagen dat hij in zijn hand nog een flesje bier had. Hij gaf een valse naam op, waarop hij werd aangehouden. Daar was hij het niet mee eens, want hij trok een sprintje. Zo'n 500 meter later kon hij alsnog in de kraag worden gevat. Na verhoor mocht hij het bureau weer verlaten. Wel kreeg hij een paar bekeuringen mee. Hij verklaarde verder niets van de lantaarnpalen te weten.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Noordzeeweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1750, aantal overtredingen: 54, hoogst gemeten snelheid: 139 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Groningen, Beneluxweg: aantal geregistreerde voertuigen: 996, aantal overtredingen: 104, hoogst gemeten snelheid: 95 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Plataanlaan: aantal geregistreerde voertuigen: 3095, aantal overtredingen: 103, hoogst gemeten snelheid: 102 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.