Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rijswijk, 16 juli 2007

VBO Makelaar signaleert negatievere stemming woonconsument

Het VBO Woonindexcijfer, dat de stemming van woonconsumenten over de huidige woonmarkt weergeeft, is in het tweede kwartaal van 2007 opnieuw licht gedaald van -7.7 naar -7.9. Na een opleving in het derde kwartaal van 2006, ziet VBO Makelaar de dalende trend van de VBO Woonindex in het eerste kwartaal doorzetten in het tweede kwartaal. Verkopers zijn op korte termijn negatiever gestemd over de woonmarkt dan kopers. Met name de economische situatie en de daaraan gekoppelde financiële positie van het huishouden wordt als minder gunstig ervaren. Dit uit zich ook in een slechtere waardering van de hoogte van het maximaal op te nemen hypotheekbedrag.

Stemming kopers
Kopers zien het hypotheekrentepercentage licht oplopen en blijven onverminderd van mening dat de prijzen van bestaande woningen te hoog zijn. De kopersindex blijkt in het tweede kwartaal dan ook nauwelijks veranderd. Mogelijk dat de relatieve politieke stilte rond de eerste 100 dagen van het nieuwe kabinet Balkenende hier een rol in heeft gespeeld. De beoordeling van het aanbod nieuwbouwwoningen is als enige aspect van de kopersindex over het tweede kwartaal sterk gestegen. De stemming betreffende de onderhandelingsmogelijkheden over de prijs is daardoor iets minder negatief geworden. Desondanks vindt slechts een kleine 57% het huidige moment het meest geschikt om te kopen. De waardering van de huizenprijzen is weliswaar iets verbeterd, maar blijft onverminderd negatief.

Komende 12 maanden
In de stemming over de woonmarkt voor de komende 12 maanden, volgen de kopers het negatieve standpunt van de verkopers inzake de economische situatie, de financiële positie van het huishouden en het maximaal op te nemen hypotheekbedrag. Ook het economisch klimaat voor het kopen van een huis wordt negatiever beoordeeld. Dit is in tegenstelling met de laatste ramingen van het CPB die voor 2007 en 2008 een economische groei van 2¾% voorzien. Wellicht dat de negatieve berichtgeving over de Amerikaanse economische groei en forse daling van de investeringen in woningen, een bijdrage heeft geleverd aan deze negatieve stemming.

Bijna 60% van de verkopers vindt het nu de meest geschikte tijd om het huis te verkopen. Men ziet de vraag naar bestaande woningen in het tweede kwartaal stijgen. Op de langere termijn is men over de vraag echter toch minder positief. Dit blijkt ook uit de mindere beoordeling die verkopers geven over de toekomstige onderhandelingspositie.

?Het oordeel van de woonconsument is over het algemeen niet gebaseerd op economische berichten of voorspellingen maar op de perceptie in de praktijk. De prijzen van huizen nemen nog steeds toe. Daarmee wordt het kopen van een eigen huis voor een steeds grotere groep vrijwel onmogelijk, met name op de startersmarkt. De gemiddelde koopsom is inmiddels 250.000,-- euro. Dat is dus ruim een half miljoen gulden! Ik vraag mij af of iedereen zich dat wel realiseert?, aldus Michiel Goofers, directeur brancheorganisatie VBO Makelaar.

---------
VBO Woonindex
De VBO Woonindex meet de stemming van consumenten over de huidige woningmarkt. De VBO Woonindex geeft één kwartaalcijfer voor het huidige klimaat op de woningmarkt en één cijfer voor de verwachtingen voor het komende jaar. De VBO Woonindex bestaat uit een kopersindex (de mening van consumenten die op dit moment zoeken naar een woning of dit op korte termijn willen gaan doen) en de verkopersindex (de mening van consumenten die op dit moment of binnenkort hun woning willen verkopen). Op het moment dat er meer positief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex positief (met een maximum van 100, indien iedereen positief gestemd is). Op het moment dat er meer negatief gestemde kopers en verkopers zijn, is de VBO Woonindex negatief (ook met een maximum van -100). Het onderzoek wordt uitgevoerd door EIM Stratus in opdracht van branchevereniging VBO Makelaar. De VBO Woonindex is ter inzage te vinden op www.vbo.nl onder het menu Woningaanbod, Over de VBO. - noot-


---



Ingezonden persbericht