VVD


16-7-2007

Blok wil aanpassingen Europese regels om WW-toerisme tegen te gaan

De VVD in de Tweede Kamer wil dat er snel een wijzigingsvoorstel op tafel komt waardoor de sociale zekerheid in Nederland niet wordt misbruikt door WW-toeristen.

Sinds 1 mei van dit jaar zijn alle grenzen binnen de Europese Unie open voor werknemers uit andere landen. Een direct resultaat is dat het Nederlandse sociale zekerheidssysteem onder druk komt te staan. VVD-woordvoerder Stef Blok wil dat er in Europees verband een wijzigingsvoorstel komt, waardoor er wel in Nederland kan worden gewerkt, maar het minder aantrekkelijk is hier een uitkering aan te vragen.

Blok stelde op 1 mei van dit jaar al schriftelijke vragen aan de minister van Sociale Zaken om te vragen of hij zich bewust was van WW-toerisme. Voor een werknemer uit bijvoorbeeld Polen is het aantrekkelijker om - na een tijd te hebben gewerkt - hier ook een uitkering aan te vragen. Die is namelijk aanzienlijk hoger dan in Polen. Als bijvoorbeeld een Pool na zes jaar werken in Polen een half jaar aan de slag gaat in Nederland, heeft hij na afloop recht op zes maanden WW. De uitkering in Nederland hier minimaal 900 euro per maand; in zijn thuisland zou hij recht hebben gehad op een uitkering van 141 euro per maand.

De aanzuigende werking die Blok voorziet, moet worden tegengehouden. Dat kan alleen als er in Europees verband een wijzigingsvoorstel wordt gecreëerd. Blok roept dat nu ook de Nederlandse regering op om de Europese verordeningen die nog WW-toerisme toestaan, onder de aandacht van Europese collega's te brengen en te vervangen. Blok: "De tijden zijn veranderd. In de tijd dat de huidige verordeningen werden opgesteld (1971), waren er nog maar zes landen lid van de EU. De huidige Europese Unie met zevenentwintig lidstaten vraagt om nieuwe en aangepaste verordeningen, die meer recht doen aan de nieuwe situatie."

De liberaal neemt al een voorschot op hoe de verordeningen makkelijk kunnen worden aangepast. Blok: "Je zou al kunnen pleiten voor een WW-uitkering, waarbij niet alleen het arbeidsverleden meetelt, maar ook het gemiddelde loon dat tijdens dit arbeidsverleden is verdiend." Op deze wijze krijgt iedereen een uitkering die hij of zij echt toekomt en zal Nederland verschoond blijven van WW-toeristen.