NHG wil energiebesparing verder stimuleren

16/07/2007 14:41



Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen



De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) wil het treffen van energiebesparende voorzieningen in eigen woningen verder stimuleren. Hiermee wordt aangesloten bij het Nationaal Energiebesparingsplan: Meer met Minder.

Bij leningen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was het al mogelijk de kosten van het treffen van energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. Het WEW wil die mogelijkheid verder verruimen door deze kosten tot een maximum van euro 10.000 buiten beschouwing te laten bij het bepalen van de maximale hypotheek. Hiervoor is inmiddels toestemming gevraagd aan de Minister van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

"Omdat de energiebesparende voorzieningen leiden tot lagere maandelijkse energiekosten is het verstrekken van een hogere lening verantwoord", stelt Karel Schiffer, algemeen directeur van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. "Bovendien ondersteunen we hiermee het kabinetsbeleid gericht op het bevorderen van energiezuinig en duurzaam wonen."

Indien de Minister van VROM en de VNG instemmen met het voorstel van het WEW, zal de nieuwe regeling per 1 januari 2008 ingaan. Deze geldt dan zowel bij de financiering voor de aankoop van een woning met NHG, als bij de herfinanciering of tweede hypotheek bij woningverbetering met NHG. Onder energiebesparende voorzieningen vallen alle bouwkundige voorzieningen die erop gericht zijn het energiegebruik en de energielasten te beperken. Voorbeelden van energiebesparende voorzieningen zijn een HR+-ketel, isolatieglas, het gebruik van zonne-energie en de verschillende vormen van muur- en dakisolatie.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft tot doel het creëren van een duurzaam gunstig klimaat voor het eigenwoningbezit. Zij verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie. NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Wanneer de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan de hypotheekschuld, betaalt het Waarborgfonds de restschuld aan de geldgever. De consument heeft ook het voordeel van een lagere rente. Dit voordeel ligt tussen de 0,3% punt en 0,6% punt. Dat betekent een voordeel van honderden euro's per jaar.





http://www.nhg.nl