ABVAKABO FNV

Werkgevers bij waterbedrijven op ramkoers

De werkgevers bij de waterbedrijven hebben een eenzijdig eindbod gedaan. Na een paar ronden overleg legden ze plompverloren twee eindbiedingen op tafel. De kaderleden van ABVAKABO FNV hebben de voorstellen terzijde geschoven. (Zie ook de nieuwsbrief van 16 juli.)

Eenzijdig handelen of onderhandelen?

De twee voorstellen, een voor 12 maanden en een voor 28 maanden, zijn geen resultaat van uitkomsten van overleg tussen cao-partijen, maar eenzijdige aanbiedingen door de werkgevers. Beide voorstellen zijn voor het landelijk kader van ABVAKABO FNV inhoudelijk niet acceptabel.

Wij wilden af van de resultaatafhankelijke regeling van 1% omdat deze in de praktijk slecht liep, maar als provocatie stelt de werkgever een resultaatafhankelijke regeling van 5% voor. Daarvoor zou ieder zijn leeftijdsafhankelijke verlofdagen moeten inleveren (max. 5 dagen). Een onbegrijpelijk voorstel, je ruilt zekerheid in tegen onzekerheid. Het eindbod van de werkgevers voor een 28 maanden lopende cao wordt dus hoe dan ook verworpen.
Het eindbod van de werkgevers voor een eenjarige cao voldoet niet vanwege de te beperkte stijging van de lonen en het niet omhoog gaan van de eindejaarsuitkering.

Nergens in de spelregels voor het cao-overleg wordt verboden om een eindbod van werkgevers te beantwoorden door een tegenbod van werknemerszijde. Dit is wat de landelijke kaderleden vervolgens hebben gedaan.

Tegenzet

Wat ABVAKABO FNV betreft ziet het tegenbod er als volgt uit. We nemen het eindbod van de werkgevers voor een eenjarige cao over met de volgende wijzigingen:

* Loon: 2,75 % per 1 juni 2007 in combinatie met een verhoging van de eindejaarsuitkering met een 0,5 % eind 2007.
* De eindejaarsuitkering wordt verhoogd met een extra 0,5% verhoogd waarvoor dan één leeftijdverlofdag wordt verkocht. De rest van de dagen blijft staan in afwachting van het af te spreken HRM-beleid voor de ouder wordende werknemer.

Ga met elkaar en op de werkvloer de discussie aan, draag uit dat de werkgever u serieus dient te nemen. Eenzijdige werkgeversdictaten zijn echt van de vorige eeuw! Begin september komt ABVAKABO FNV bij de waterbedrijven langs om met leden en overige belanghebbenden te praten over het uit te brengen tegenbod. Ook praten we dan over het verder opvoeren van de druk op de werkgevers.