Stern Groep


Stern Groep beoogt overname Van Kooy Stern Groep NV, beursgenoteerde automotive groep, maakt bekend in onderhandeling te zijn met de Van Kooy Groep B.V. over de overname van alle aandelen in de ondernemingen van deze groep en de herfinanciering daarvan. De overname past goed in de strategie van Stern Groep en zal de marktpositie in Midden-Nederland aanmerkelijk versterken. Tegelijk wordt bekend gemaakt dat Stern Groep de Fiat-activiteiten van Van Doorn & Top in Almere en Hilversum heeft overgenomen.

Van Kooy Groep
Van Kooy vertegenwoordigt op het gebied van personenautoâs onder meer de merken Mercedes-Benz, Chrysler, Jeep, Dodge, Mitsubishi en SAAB vanuit vestigingen in Almere, Amersfoort (2), Hilversum, Naarden, Bussum, Zeist en Ede. Daarnaast worden Mercedes-Benz bedrijfswagens verkocht en onderhouden in Amersfoort. In totaal heeft Van Kooy circa 230 medewerkers in dienst en wordt een netto omzet gerealiseerd van ruim ⬠140 miljoen op jaarbasis. De afzet nieuwe autoâs bedraagt circa 1.800 per jaar.

Strategie van Stern
De overname van de Van Kooy bedrijven past in het streven van Stern Groep naar een landelijke dekking met haar dealerbedrijven en haar activiteiten op het gebied van autodiensten en autotechniek. Het accent ligt daarbij op de autodichte gebieden in Nederland, op excellente aftersales service en op de verkoop van allerlei (financiële) producten en diensten op het gebied van automobiliteit.

Stern en Mercedes-Benz
Na de beoogde overname van de Van Kooy ondernemingen zal Stern beschikken over 16 Mercedes-Benz dealervestigingen in een aaneengesloten regio. Al deze Mercedes-Benz vestigingen realiseren gezamenlijk een netto omzet van ruim ⬠250 miljoen en vertegenwoordigen van dit merk een marktaandeel in Nederland van circa 16%. In totaal zullen door Stern Groep circa 1.900 nieuwe Mercedessen op jaarbasis worden afgezet. Op het gebied van Mercedes-Benz bedrijfswagens vertegenwoordigt Stern Groep dan een marktaandeel in Nederland van ruim 13% en worden jaarlijks circa 1.600 Mercedes-Benz bedrijfswagens afgezet. Als de overname is afgerond zal Stern Groep in overleg treden met DaimlerChrysler Nederland over de bewerking van het marktgebied Midden-Nederland.

Stern en Chrysler
Stern zal door deze overname het aantal Chrysler-vestigingen met twee uitbreiden tot zeven, waardoor de gezamenlijke netto omzet toeneemt tot circa ⬠50 miljoen. Het merkmarktaandeel in Nederland zal daardoor toenemen tot circa 19%. In totaal zal Stern Groep na de beoogde overname circa 900 nieuwe Chrysler-voertuigen op jaarbasis afzetten.

Stern en Mitsubishi
De huidige Mitsubishi-vestiging van Stern Groep in Purmerend zal door de overname van de Van Kooy bedrijven uitgebreid worden met een drietal vestigingen, waardoor de totale netto omzet zal toenemen tot circa ⬠17 miljoen. Stern Groep vertegenwoordigt dan een Mitsubishi-marktaandeel in Nederland van circa 5% en realiseert een afzet van circa 400 Mitsubishiâs op jaarbasis.

Stern en SAAB
Door de overname van Van Kooy zal Stern Groep het merk SAAB aan haar merkenpallet toevoegen en vanuit een drietal vestigingen vertegenwoordigen. Het merkmarktaandeel in Nederland zal op circa 7% uitkomen bij een jaarlijkse afzet van ruim 200 SAABâs. Naast SAAB vertegenwoordigt Stern Groep binnen Stern 2 (General Motors/Fiat) onder andere de merken Opel, Chevrolet, Cadillac, Fiat en Lancia.

Uitbreiding Fiat-activiteiten Stern Groep heeft recent de Fiat-activiteiten van Van Doorn & Top in Almere en Hilversum overgenomen. Na deze overname beschikt Stern Groep over 14 Fiat-vestigingen met een netto omzet van circa ⬠45 miljoen op jaarbasis en een merkmarktaandeel in Nederland van circa 13%. De afzet nieuwe Fiatâs bedraagt dan circa 2.500 op jaarbasis.

Melding
De beoogde concentratie zal worden gemeld aan de NMa. De SER en de betrokken importeurs en vakorganisaties zijn van de voorgenomen overname op de hoogte gebracht.

N.B. De halfjaarcijfers van Stern Groep zullen worden bekendgemaakt op 29 augustus aanstaande vóór beurs.

16-07-2007
Stern Groep beoogt overname Van Kooy