Gemeente Oldenzaal


Sportconsulenten helpen de Oldenzaalse jeugd meer te bewegen

gepubliceerd op : 17-7-2007

Drie sportconsulenten van de gemeente Oldenzaal zetten zich de komende vier jaar in om Oldenzaalse jongeren meer te laten bewegen en bewuster met voeding te laten omgaan.

Bewegingsarmoede, sociale samenhang en gezondheid zijn de drie pijlers waar aan gewerkt wordt. In samenwerking met woonmaatschappij WBO worden deze zomer diverse sport- en spelactiviteiten aangeboden in Zuid-Berghuizen, De Thij en de binnenstad.

Naast het organiseren van deze activiteiten houden de sportconsulenten, die onlangs door de gemeente zijn aangesteld, zich ook met andere projecten bezig. Zo wordt met de basisscholen nauw samengewerkt om het bewegingsonderwijs kwalitatief te verbeteren. Daarnaast is een start gemaakt met de organisatie van het project `Lekker Fit Extra' op de Oldenzaalse basisscholen. Deze methode komt in de plaats van het huidige project `Kies voor Hart en Sport' en gaat in op de thema's `bewegen', `voeding', en `gezonde keuzes'. De keuze voor `Lekker Fit Extra' is gemaakt omdat deze methode in groep 1 t/m 8 wordt aangeboden, in tegenstelling tot `Kies voor Hart en Sport' wat voor groep 7 en 8 bedoeld is. Het accent ligt bij `Lekker Fit Extra' op de groepen 4, 5 en 6. In deze groepen wordt extra aandacht besteed aan sport en bewegen. De meeste scholen gaan het komende schooljaar met deze nieuwe methode aan de slag.

BOS-impuls
De verschillende sport- en bewegingsactiviteiten komen voort uit de zogenoemde BOS-impuls (Buurt-, Onderwijs-, en Sport). Dit initiatief heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) als opvolger van de breedtesportimpuls in het leven geroepen. De BOS-impuls gaat uit van samenwerking op lokaal niveau. Het gaat erom dat buurt-, onderwijs- en sportorganisaties bij elkaar worden gebracht, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan het verminderen van achterstanden bij jeugd en jongeren (4 - 19 jaar) op het gebied van gezondheid, sport en bewegen, welzijn, onderwijs en opvoeding. De sportconsulenten vormen hierbij juist de spin in het web.

Oldenzaal heeft vanuit het ministerie goedkeuring en subsidie gekregen voor de uitvoering van de BOS-projectplannen in drie wijken. Deze wijken zijn De Thij, Zuid-Berghuizen en de binnenstad. Elke wijk heeft een eigen wijksportconsulent. Daarnaast heeft elke wijksportconsulent zijn of haar eigen specialisme (welzijn, gezondheid, bewegingsonderwijs).

De komende jaren zullen er vele verschillende activiteiten voor kinderen en jongeren worden georganiseerd. Daarnaast gaat er veel aandacht uit naar het optimaliseren van het bewegingsonderwijs op basisscholen en het creëren van een gezonde omgeving voor kinderen. De BOS-impuls beoogt dus een duurzaam effect. Waar de BOS-impuls specifiek inzet op jeugd en jongeren, zal vooralsnog vanuit de breedtesport ingezet blijven worden op zowel jeugd en jongeren als op mensen met een beperking, ouderen en verenigingsondersteuning.