Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Nederlandse studenten een ervaring rijker in Canadian Open

Sponsor Royal Haskoning zond de winnaars van het NK voor studententeams dit jaar uit naar het Canadian Open. Dit omdat het WK voor studenten alleen in de even jaren wordt gehouden. Van de winnende universiteit (Erasmus Universiteit Rotterdam) speelden Rick Lahaye en Timon van Dijk mee, de delegatie werd aangevuld met Sipke Ernst (Rijks Universiteit Groningen) en Joost Michielsen (TU Delft).

Het Canadian Open werd van 6 tot 15 juli gehouden in het Marriott hotel midden in het centrum van Ottawa, de prachtige hoofdstad van Canada. Het toernooi was erg sterk bezet met maar liefst 22 grootmeesters, waaronder de kersverse Nederlands Kampioen Sergey Tiviakov. Er werd gespeeld in één grote groep van 280 spelers, maar de sterkere spelers kregen aan het begin een paar virtuele punten, die gedurende het toernooi weer werden afgenomen. Hierdoor moesten de studenten het al snel opnemen tegen de grootmeesters.

Sipke Ernst speelde volgens verwachting sterk. Hij verloor alleen van toernooiwinnaar Xiangzhi Bu (2685), speelde drie keer remise en boekte vier overwinningen.

Rick Lahaye speelde een erg sterk toernooi. Hij won al zijn partijen tegen spelers met een lagere rating en wist grootmeesters Rychagov (2557), Shomoev (2561) en Kunte (2519) op remise te houden. Tegen GM Mikhalevski (2601) moest Rick na een marathonpartij van meer dan 100 zetten net het onderspit delven. In de slotronde bleek Tiviakov (2648) een maatje te groot. Helaas had Rick drie keer tegen een speler zonder FIDE-rating gespeeld, waardoor zijn uitstekende prestatie net geen meesternorm opleverde.

Joost Michielsen begon slecht met een nederlaag tegen een mindere speler, maar hij herstelde zich daarna goed. In het vervolg moest hij alleen nog zijn meerdere erkennen in GM Suat Atalik (2564) en stond hij een halfje af aan Peter Bokhout, een andere Nederlandse deelnemer. De overige vijf partijen wist Joost te winnen.

Timon van Dijk begon goed met een remise tegen Suat Atalik. Tegen grootmeesters Shomoev en Kunte bleek hij echter met zwart niet opgewassen. In de partijen tegen spelers met een lagere rating moest Timon één keer een halfje afstaan en won hij vier keer.

Sipke en Joost (tweemaal) en Rick (eenmaal) hadden een bye(s) opgenomen om tussentijds nog even New York aan te doen en eindigden daardoor slechts op 6 punten uit tien ronden, toch goed voor een gedeelde 39e plaats. Timon bleef staan op 5,5 punt wat een gedeelde 73e plaats betekende. Tiviakov was de best geklasseerde Nederlander met 7 punten op een gedeelde zevende plaats.

Meer informatie over het Canadian Open is te vinden op de blog van het toernooi. Hier zijn ook links te vinden naar de eindstand en de partijen.

Timon van Dijk

---