Dienstenbond CNV

Nieuws

5 juli 2007

Cao supermarkten een feit

VERSLECHTERINGEN VAN TAFEL

Na zeven onderhandelingsrondes heeft CNV Dienstenbond woensdagochtend een onderhandelingsresultaat voor de cao van de VGL en de Levensmiddelendetailhandel (supermarkten) behaald. Hoewel het proces tot dit resultaat niet om over naar huis te schrijven is, is CNV Dienstenbond niet ontevreden over de uitkomst

CNV Dienstenbond heeft met werkgevers zeven keer onderhandeld over de cao. In de laatste Info heeft u kunnen lezen dat werkgevers het eindbod ingetrokken hebben en verder met bonden wilden onderhandelen. De leden hebben zich klip en klaar uitgesproken over de uitbreiding van de verplichting van werken op zaterdag. Dat was onacceptabel!

Tijdens de onderhandelingen van afgelopen woensdag is er door werkgevers voorgesteld om de uitgebreide verplichting voor werken op zaterdag te laten vallen, in ruil voor een aantal andere voorwaarden, die varieerden van (gedeeltelijke) afschaffing van zondag-toeslagen, afschaffing van toeslag op koninginnedag, afschaffen van de automatische periodiek, en afschaffen van het stapelen van toeslagen op zon- en feestdagen.

Met andere woorden, als wij de ene verslechtering niet willen, hebben we er andere voor in de plaats, aldus werkgevers. Een soort verslechtering á la carte; kiest u maar! CNV Dienstenbond heeft aangegeven erg blij te zijn met deze sigaar uit eigen doos, maar dat op deze manier onderhandelen geen zin heeft. Medewerkers willen serieus genomen worden en deze (ruil-) voorstellen waren ronduit beschamend. Op deze manier willen wij geen zaken doen. Werkgevers lieten met deze voorstellen zien eigenlijk geen cao te willen.

Werkgevers hebben daarop ingezien dat hun voorstellen een brug te ver zijn en dat dit inderdaad niet leidt tot een cao. Daarop is overeengekomen om de cao met een jaar te verlengen, alle verslechteringsvoorstellen van tafel te halen en een afspraak te maken over een loonsverhoging. Afgesproken is:


· Een looptijd van 1 jaar, van 1 april 2007 tot en met 31 maart 2008.
· Loon: 3%, waarvan 2% op 1 augustus en 1% per 1 januari 2008.
· In het najaar zullen partijen praten over de verwachtingen en de inzet van de volgende cao in 2008.

CNV Dienstenbond heeft ingezet op een looptijd van een jaar met een loonstijging van 3%. Hoewel met dit onderhandelingsresultaat geen kwalitatieve afspraken gemaakt zijn die wij wel voorgesteld hebben (scholing, leeftijdsdiscriminatie, leeftijdsfasebewust personeelsbeleid, etc.), is CNV Dienstenbond mede gezien het hele proces, niet ontevreden over de uitkomst. Veel (verslechterings-) voorstellen van werkgevers zijn immers ook niet doorgevoerd.

Leden hebben het laatste woord. Op het bijgaande antwoordformulier kunnen leden aangeven of ze instemmen met het bereikte onderhandelingsresultaat. U reactie kunt u insturen voor 3 augustus.

Hoewel er nu een cao ligt, kunt u op uw vingers natellen dat volgend jaar wederom werkgevers met deze verslechteringen zullen komen. Nu hebben we, dankzij de enorme reacties van leden de verslechteringen nog tegen kunnen houden.

Moeten toeslagen afgeschaft worden?
Is uitbreiding van de verplichting op zaterdag te werken bespreekbaar? Is de zondagtoeslag afschaffen acceptabel?
Mag er gesleuteld worden aan de automatische periodiek?

Als uw ongeorganiseerde collega hier vier keer NEE op geantwoord heeft, wordt het tijd dat hij/zij lid wordt. Want, de volgende cao zullen we vol aan de bak moeten, en met hoe meer leden we dat kunnen, hoe sterker we staan.

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: supermarkten@remove-this.cnvdibo.nl Of kijk op internet: www.cnvdienstenbond.nl