Politie Twente

Persberichten Politie Twente 17 juli 2007

Twee aanhoudingen na vechtpartij

Enschede

Bij de politie werd op maandag 16 jullie om 17.25 uur een vechtpartij gemeld op het Stationsplein in Enschede. Zij hielden daarvoor twee verdachten aan.

De politie trof ter hoogte van het busstation een 18-jarige Enschedese en een 22-jarige Amsterdammer aan. De 18-jarige had een bloedneus en vertelde geslagen te zijn door twee mannen. Tijdens dit gesprek kregen de agenten een melding van een collega, dat genoemde personen niet het slachtoffer, maar de aanstichters waren van de vechtpartij.

Eerder die middag was een 30-jarige Enschedeër door hen mishandeld in de Niermansgang. Toen de 30-jarige omstreeks 17.15 uur met zijn broer op het Stationsplein was, trof hij wederom de beide genoemde personen. Deze kwamen onmiddellijk op hen af en begonnen te vechten. Daarbij raakte de 30-jarige gewond aan zijn gezicht. Hij moest voor behandeling naar de polikliniek. De politie hield de 18- en 22-jarige aan als verdachten van mishandeling. De verdachten werden in verzekering gesteld en voor verder onderzoek opgesloten. (07-093684)

Automobilisten rijbewijs kwijt wegens drankgebruik

Enschede

De politie controleerde in de nacht van maandag op dinsdag 17 juli 2x dezelfde auto, met daarin twee verschillende bestuurders. Beide bestuurders bleken teveel te hebben gedronken en beiden moesten hun rijbewijs inleveren.

De eerste controle vond plaats om 00.55 uur, nadat agenten de 21-jarige automobilist zagen rijden met een kapot achterlicht op de Nijverheidsstraat in Enschede. Op de Piet Heinstraat stopte de automobilist. De agenten constateerden alcoholgebruik bij de man en hielden hem daarop aan. De ademanalyse aan het bureau gaf een uitslag van 1,43 promille. De verdachte bleek tevens een beginnend bestuurder en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Omstreeks 03.50 uur die nacht troffen agenten de 21-jarige dezelfde auto weer rijdend aan op de Parkweg in Enschede. Ditmaal zat de voormalige bijrijder, een 45-jarige Oldenzaler, achter het stuur. Ook bij hem werd alcohol gebruik waargenomen. De uitslag van de ademanalyse gaf een promillage van 2,33 aan. Daarop werd ook zijn rijbewijs ingevorderd. De politie stalde de auto achter het bureau en maakt de nodige processen-verbaal op. (093821/07-093791)

Aanhouding na winkeldiefstal

Enschede

Op maandag 16 juli hield de politie om 13.35 uur een 20-jarige Enschedeër aan wegens winkeldiefstal bij een pand aan de Klanderij in Enschede.

De 20-jarige gedroeg zich verdacht bij de afdeling telefoons en het personeel hield hem daarop in de gaten. Op de videobeelden was te zien dat de man iets uit een doosje haalde en in zijn kleding verstopte. De verpakking gooide hij daarna weg. De politie hield de verdachte aan. De 20-jarige had de telefoon nog in zijn handen. De verdachte is in overleg met justitie in verzekering gesteld en ter voorgeleiding opgesloten. (07-093551)

Veelpleger van vernieling aangehouden

Enschede

Een 34-jarige Enschedeër werd op maandag 16 juli aangehouden wegens vernieling in een instelling aan de Ripperdastraat in Enschede.

Om 11.00 uur werd aangifte gedaan door een medewerker van bedoelde instelling, nadat de 34-jarige daar diezelfde ochtend een telefoon had vernield. De 34-jarige werd daarop door de medewerker een pandverbod aangezegd.

Omstreeks 13.00 werd vanaf de instelling opnieuw overlast gemeld. De 34-jarige had zich zeer vervelend gedragen en was er daarna vandoor gegaan. De politie trof de verdachte tegenover het pand aan en hield de man aan. De verdachte betreft een veelpleger. In overleg met justitie is hij in verzekering gesteld en ter voorgeleiding opgesloten. (07-093394)

Twee verdachten aangehouden na diefstal gas

Saasveld

De politie hield wegens diefstal van gas en het veroorzaken van gevaar een 46-jarige Hengelose en een 41-jarige Lossernaar aan. De diefstal vond plaats in een woning aan de Van Reedestraat in Saasveld in januari 2007.

Een medewerker van het gasbedrijf deed de ontdekking nadat de woning op 23 januari was ontruimd. De gasmeter was daarbij verwijderd en de aansluiting verzegeld. Desondanks werd door de toenmalige bewoonster en haar vriend, bovengenoemde verdachten, een aansluiting gerealiseerd. Het zegel werd verbroken en er werd een slangconstructie gekoppeld tussen de gastoevoer en de apparatuur. Daarmee ontstond een levensbedreigende situatie. Namens het gasbedrijf werd aangifte gedaan.

De politie hield daarvoor respectievelijk op 11 en 16 juli beide verdachten aan. De verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. Er wordt proces-verbaal opgemaakt. (07-021064)

Gewapende overval op supermarkt

Enschede

Op maandag 16 juli is een supermarkt aan de Johan Wijnoltsstraat overvallen door twee gewapende mannen met bivakmutsen op. De politie stelt een onderzoek in en is op zoek naar de daders.

Omstreeks 17.00 uur kwam de melding dat de supermarkt was overvallen door twee mannen met zelfgemaakte bivakmutsen en beide een vuurwapen, en dat de daders zijn weggerend via de Toekomststraat in de richting van de GJ van Heekstraat.

Signalementen daders:

Dader 1 die caissière bedreigde: . Ongeveer 20 jaar
. Ongeveer 1.75 m lang
. Mager postuur
. Spijkerbroek
. Gestreept T-shirt
. Bivakmuts van een zwart T-shirt met daarin gaten geknipt

Dader 2 die klant bedreigde:
. Ongeveer 20 jaar
. Iets kleiner dan dader 1 . Mager postuur
. Zwart sweatshirt met capuchon . Ook iets zwarts over zijn hoofd

Als de politie ter plaatste komt blijkt uit getuigenverklaringen dat de overvallers zijn binnengekomen en dat dader 1 gelijk een vuurwapen richtte op de 24-jarige Enschedese caissière en geld eiste. Als de caissière niet snel genoeg is doet hij zelf een greep in de kassa. Dader 2 bedreigt een 29-jarige Enschedese klant die bij de kassa staat en eist haar portemonnee. Beide daders weten met een onbekend geldbedrag te ontkomen.

Getuigenoproep

De politie is op zoek naar de daders en wil graag het volgende weten:

Was u getuige van deze overval en heeft u nog niet met de politie gesproken of heeft u andere informatie de die politie helpt bij het opsporen van de verdachten? Kent of herkent u de daders aan de hand van de gegeven signalementen? Belt u dan met de politie Twente via: 0900 - 8844 of met Meld Misdaad Anoniem via: 0800 - 7000.

(07-093690)

Werknemers bestelen baas

Oldenzaal

De politie heeft maandagavond 16 juli twee werknemers van een bedrijf aan de Eekboerstraat aangehouden op verdenking van diefstal van goederen uit het bedrijf waar ze werkzaam zijn.

Omstreeks 19.30 uur kreeg de politie een melding dat de 49-jarige Oldenzaalse bedrijfsleider een van zijn medewerkers, een 19-jarige Hengeloer, had aangehouden voor diefstal van kleding. De 19-jarige wordt overgedragen aan de politie, die hem in afwachting van het onderzoek in verzekering stelt.

Omstreeks 20.50 uur komt er weer een melding binnen dat de 49-jarige bedrijfsleider een tweede, een 18-jarige eveneens uit Hengelo afkomstige werknemer heeft aangehouden voor diefstal. Ook hij wordt overgedragen aan de politie en voor nader onderzoek ingesloten. (07-093719)

Diefstal dieselolie uit aggregaat

Enschede

De diefstal van een grote hoeveelheid dieselolie legt werkzaamheden aan het spoor stil.

Op een bouwterrein aan de Spoordijkstraat wordt water weggepompt middels twee pompen die aangedreven worden door een aggregaat. Tussen vrijdag 13 juli rond 16.30 uur en maandag 16 juli rond 07.00 uur hebben onbekenden een grote hoeveelheid dieselolie ontvreemd uit de tank van het aggregaat, waardoor de pompen stil kwamen te liggen. Hierdoor zijn de werkzaamheden gestagneerd. Het terrein was afgesloten middels hekken. Het is nog niet bekend hoe men het terrein heeft betreden en hoe de dieselolie is weggenomen. Namens het aannemersbedrijf dat de werkzaamheden uitvoert is aangifte gedaan. De totale schade is nog niet bekend omdat men nog niet weet welke financiële gevolgen de stagnatie van de werkzaamheden heeft.

Heeft u iets bijzonders gezien op dit terrein of anderszins informatie over deze zaak, dan kunt u contact opnemen met Politie Twente op 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Bedreiging loopt uit op aanhouding met verzet

Enschede

Man bedreigt vrouw met een groot mes en verzet zich hevig tegen aanhouding door de politie.

Op 16 juli, rond 18.15 uur, wordt politieassistentie gevraagd op het NS station. Een Enschedese vrouw voelt zich bedreigt door een onbekende man die met een groot mes in haar richting gezwaaid zou hebben. Wanneer de politie ter plaatse komt is de man reeds weg. Terwijl de agenten staan te praten met de vrouw wordt zij gebeld door een stadswacht die getuige was van het voorval en die op zijn fiets de verdachte is gevolgd. Hij geeft door dat de man bij cafetaria De Muur staat. De politie gaat ook ter plaatse en treft de man, die voldoet aan het signalement dat de stadswacht opgeeft, even later aan bij de Irenepromenade.

De man weigert op vordering van de politie een identiteitsbewijs te tonen en de agenten houden hem aan. De verdachte, naar later bleek een illegaal in Nederland verblijvende 23-jarige man uit Siërra Leone, onttrekt zich aan de aanhouding en vlucht. Eén van de agenten leent een fiets van een burger en zet de achtervolging in. Op de Noorderhagen weet de politie de man te grijpen. Hij verzet zich hevig tegen zijn aanhouding, waarna de politie pepperspray en de wapenstok inzet. Ook krijgt de politie hulp van burgers en samen krijgen zij de man onder controle waarna hij geboeid wordt afgevoerd naar het politiebureau en wordt ingesloten voor nader onderzoek.

Op aanwijzen van een getuige, die had gezien dat de verdachte voor zijn aanhouding iets verstopte, heeft de politie het gebruikte mes gevonden aan de Van Lochemstraat.

De politie is de mensen die in deze zaak geassisteerd hebben, door hun fiets af te staan of door te helpen bij de aanhouding, erg erkentelijk en verzoekt hen zich te melden bij Politie Twente, afdeling Enschede Binnenstad of op telefoonnummer 0900-8844.

Naam: Monique Oude Wolbers, Rosita de Vries en Willem Falke 053-4555588


---- --