Politie Hollands Midden

Datum: 17 juli 2007

Regio Hollands Midden Laptops gewilde buit Laptops zijn gewild bij het dievengilde. De politie merkt dat er regelmatig laptops uit woningen en auto's worden gestolen. In de eerste helft van 2007 zijn er in de regio Hollands Midden in totaal al 278 laptops uit woningen en auto's gestolen (201 laptops uit woningen gestolen en 77 uit auto's). Soms door onoplettendheid van de eigenaar. De politie adviseert om alert te zijn om diefstal te voorkomen.

Even de laptop in de auto achterlaten en een boodschap doen. Met mooi weer even naar boven, terwijl de achterdeur open openstaat. 's Nachts naar bed gaan en de deur niet op het slot draaien. Een inbreker die het gemunt heeft op waardevolle spullen kiest het huis of de auto uit, waar waardevolle spullen voor het grijpen liggen en het eenvoudig is om binnen te komen.

Laat geen laptop in je auto achter Zonder dat je het weet word je in de gaten gehouden als je je auto op een parkeerterrein parkeert. Je bent maar even weg voor een boodschap en hebt geen zin om de laptop mee te nemen. Wanneer je terugkomt van de winkel is er een ruit van je auto ingeslagen en is je laptop weg. Schade aan je auto en je waardevolle laptop gestolen. De politie adviseert om geen moment je laptop onbeheerd in de auto achter te laten.

Hou de laptop uit het zicht Het is mooi weer en je laptop staat op de eettafel, je hebt net je mail gecheckt. De achterdeur staat open om frisse lucht het huis binnen te laten. De was is klaar, en je gaat even naar boven om het eruit te halen. Wanneer je weer beneden in de huiskamer komt, is je laptop verdwenen. Een vreemde is in je huis geweest en heeft in een mum van tijd de laptop weggenomen.

De politie adviseert ramen en deuren waarop geen zicht is af te sluiten. Het in het zicht zetten van een laptop, dat wil zeggen, dat de laptop vanaf buiten te zien is, wordt sterk afgeraden. Niet alleen insluipingen komen voor, het intikken van een raam, om de laptop weg te nemen gebeurt ook.

Draai de deur op het nachtslot 's Nachts, wanneer je gaat slapen, draai je de deur met de sleutel op het nachtslot. De sleutel haal je vervolgens uit de deur en legt deze op een plek waar niemand de sleutel kan zien. Op deze manier voorkom je dat inbrekers binnen kunnen komen door te 'flipperen' of te 'hengelen'.

'Hengelen' en 'flipperen' zijn eenvoudig tegen te gaan door de deur op slot te draaien. Zeker als je gaat slapen, maar ook als je even weggaat om bijvoorbeeld een boodschap te doen. 'Flipperen' betekent dat de inbreker een stuk plastic tussen de deurpost en de deur schuift waarmee hij de schoot wegduwt waarna de deur openvalt. 'Hengelen' is door de brievenbus de klink aan de binnenkant van de deur proberen naar beneden te halen of de sleutel die in het zicht ligt, proberen te bemachtigen om daarmee de deur open te kunnen draaien.

Verdachte situatie? Bel de politie Zie je een persoon met grote interesse voor auto's of houdt iemand zich op in de brandgang met aandacht voor de woningen? Breng de politie op de hoogte via 0900-8844. Hoor je glasgerinkel, zie je verdachte personen wegsprinten? Bel 1-1-2. Grote kans dat er is ingebroken. Door alerte te reageren en de politie te bellen kan de politie snel ter plaatse zijn en de verdachten in de kraag pakken.

Doe altijd aangifte Aangifte doen kan via www.politie.nl, telefonisch via het nummer 0900-8844 of op afspraak aan het politiebureau. Het doen van aangifte is van belang voor de opsporing Als de politie weet wat er in de wijken speelt dan kan zij gericht toezicht houden en wijkbewoners adviseren of waarschuwen. Alle meldingen bij elkaar kunnen de politie uiteindelijk naar de dader leiden.

--- einde bericht ---


---

Postbus 4240 ( Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp ( Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --