Dienstenbond CNV

Nieuws

17 juli 2007

Onderhandelingsresultaat cao drogisten

Door: w.breunesse

CNV Dienstenbond heeft met de werkgevers in de drogisterijbranche een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao. De lonen zullen structureel met 2,8% stijgen bij een looptijd van de cao van 12 maanden. Tegen de achtergrond van de moeizame omzetontwikkeling in de branche is CNV Dienstenbond van mening dat dit het maximaal haalbare resultaat is. Het woord is nu aan de leden.

De werkgevers in de drogisterijbranche waren in eerste instantie slecht bereid een loonsverhoging door te voeren van maximaal 2%. CNV Dienstenbond vond dat loonbod ondermaats en heeft aangegeven dat verder praten over een nieuwe cao alleen zin zou hebben als het loonbod beter zou zijn. Ondanks het feit dat door de toenemende concurrentie de omzet onder druk staat en de winstmarges laag zijn, hebben de werkgevers dit signaal goed begrepen en is er een hogere loonsverhoging afgesproken.

De belangrijkste punten
De belangrijkste punten uit het onderhandelingsresultaat zijn: Een looptijd van 12 maanden, dus van 1 april 2007 tot 1 april 2008; Gedurende die periode worden de lonen verhoogd met 2% per 1 augustus 2007 en met 0,8% per 1 januari 2008;
De maaltijdvergoeding wordt verhoogd per augustus 2007 naar 5,30; Naar aanleiding van de vele signalen van hoge werkdruk komt er een branchebreed werkdrukonderzoek. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zal verder overlegd worden over mogelijke oplossingen.

Geen verslechteringen
CNV Dienstenbond is zich er bewust van dat dit
onderhandelingsresultaat niet alle punten omvat die wij belangrijk vinden. Vooral met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en ziekte wilde CNV Dienstenbond onder andere de wachtdag afschaffen en een ontslagverbod afspreken voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Dat is helaas niet gelukt. Anderzijds heeft CNV Dienstenbond weten te voorkomen dat werknemers nog flexibeler ingezet kunnen worden en is voorkomen dat de leeftijdsgerelateerde regelingen uit de cao uitgekleed worden. Beide zaken wilden de werkgevers graag in de nieuwe cao regelen.

Het woord is aan de leden
CNV Dienstenbond is van mening dat dit het maximaal haalbare resultaat is. Maar het woord is aan de leden. Leden van CNV Dienstenbond hebben namelijk invloed op hun eigen arbeidsvoorwaarden. Per e-mail kunt u aangeven of u instemt met het onderhandelingsresultaat. U kunt uw reactie insturen tot 3 augustus.

Samen sterk!
Er ligt nu een cao. Iedereen profiteert daarvan. Volgend jaar zijn er opnieuw onderhandelingen over een cao. Natuurlijk zal CNV Dienstenbond er alles aan doen om dan een goed resultaat te behalen. Maar dat is alleen mogelijk als we genoeg leden hebben. Alleen samen staan we sterk! De verslechteringen die de werkgevers nu op tafel hebben gelegd zullen volgend jaar weer een rol spelen, terwijl wij juist een aantal belangrijke verbeteringen willen doorvoeren. Daarom is het van groot belang dat u uw collega lid maakt met de bon op de achterkant!

Alleen leden van CNV Dienstenbond hebben invloed op hun eigen arbeidsvoorwaarden. Maar er zijn nog meer redenen om lid te worden van de goedkoopste vakbond van Nederland in deze sector. Zo hebben wij een compleet pakket aan rechtsbijstand waarmee u al snel 150 bespaart ten opzichte van andere rechtsbijstandaanbieders. Uw lidmaatschap is snel terugverdiend!

Heeft u vragen en/of opmerkingen n.a.v. deze nieuwsbrief dan kunt u terecht bij bestuurder Wessel Breunesse. Hij is bereikbaar per telefoon, 035-6460580, of per e-mail,
w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.