Productschap Wijn

Persbericht: Productschap Wijn blij met oppositie tegen verbod suikertoevoeging

17 juli 2007

Het Productschap Wijn is blij met de brede oppositie tegen het plan om suikertoevoeging bij de wijnproductie te verbieden. Bij de Raad van Landbouwministers bleek gisteravond dat veel lidstaten niets voelen voor een dergelijk verbod. "Die bezwaren zijn al lang bekend. Het is goed bericht voor onze wijngaardeniers dat ze gisteren ook zijn uitgesproken", zegt Theo Meijer, voorzitter van het Productschap Wijn. "Er zijn betere methodes dan dit onzalige plan om het wijnoverschot in de EU aan te pakken."

Nederlandse wijngaardeniers voegen suiker toe om het alcoholpercentage op peil te krijgen. Het komt regelmatig voor dat door gebrek aan zonuren de druiven te weinig suiker bevatten. Met extra suiker is dit te verhelpen en is toch een prima wijn te maken. Ook in andere landen passen wijngaardeniers dit eeuwenoude gebruik toe. In de Raad van Landbouwministers bleek gisteren dan ook dat meer EU-lidstaten de Nederlandse bezwaren delen. Onder meer Duitsland, Frankrijk en Scandinavische landen zijn tegen het verbod. Meijer vindt het bovendien vreemd dat de Europese Commissie het verbod alleen voorstelt voor de Europese wijn en niet voor importwijnen.

De Europese Commissie ziet het verbod in de EU als maatregel om het Europese wijnoverschot te verminderen. Begin 2008 zullen hiertoe besluiten worden genomen. Meijer: "De EU heeft 230 miljoen euro uitgetrokken voor een rooiregeling van wijngaarden. De Commissie doet er goed aan die regeling actiever te promoten én uit te werken." Het Productschap Wijn maakt dan ook samen met het ministerie van LNV bezwaar tegen het EU-plan. Dat zal de komende periode ook gebeuren in de diverse EU-werkgroepen, die de maatregelen verder voorbereiden.

Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum - Stadhoudersplantsoen 12 - Postbus 29739 - 2502 LS Den Haag - Tel. 070 370 83 47 - Fax 070 370 84 08 - email pw@wijninfo.nl