Ingezonden persbericht


Persbericht Gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling Den Haag, 17 juli 2007

Stap in Lijn 11 en ontdek de juwelen van Transvaal en Regentesse Zuid

Den Haag benut kansen (multi)cultureel karakter Lijn 11 zone

Het college van burgemeester en wethouders in Den Haag heeft de Nota van Uitgangspunten voor de Lijn 11 Zone Transvaal en Regentesse Zuid vastgesteld. Hiermee liggen de uitgangspunten vast voor de ontwikkeling van het gebied rond het Lijn 11-tracé in Transvaal en Regentesse Zuid. De ontwikkeling van het gebied maakt onderdeel uit van de Structuurvisie 2020: Wéreldstad aan Zee.

Het tracé van lijn 11 is een stedenbouwkundige eenheid die een aantal functies en bijzondere deelgebieden, zoals Transvaal en Regentesse Zuid, met elkaar verbindt. De bedoeling is om het eigen karakter van deze gebieden te versterken door te investeren in woningen, bedrijvigheid, voorzieningen en uiteraard de openbare ruimte. Deze verbeteringen zullen leiden tot een sociaal-economische vooruitgang voor de bewoners en gebruikers van deze twee gebieden. De Nota van Uitgangspunten van lijn 11 dient als kader om in samenspraak met belanghebbenden te komen tot een definitief Masterplan waarin het concrete programma voor het gebied is opgenomen. Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen): "Ik ben op zoek naar organisaties en mensen met lef, durf en visie, en vooral de wil om te investeren. Ik daag iedereen uit tot prikkelende en creatieve gedachten over de toekomstige invulling van dit inspirerende deel van onze mooie stad.'

Prachtwijken
Transvaal is een van de wijken die doorkruist wordt door lijn 11 en heeft een bijzonder multicultureel karakter. De gemeente Den Haag investeert al jaren in deze wijk. Zo is er een geheel vernieuwd wijkpark ingericht met een echte 'stadsboederij'. De rijksoverheid heeft ook speciale aandacht voor Transvaal en maakt onderdeel uit van de wijkenaanpak van minister Vogelaar van VROM. Wethouder Marnix Norder: 'We zien grote kansen voor Transvaal en we zijn dan ook blij dat de rijksoverheid Transvaal ondersteunt. Dit geeft net die extra duw die we nodig hebben om deze Haagse prachtwijk goed op de kaart te zetten.'

Haags multicultureel vrijetijdscentrum
Het college ziet de multiculturele samenstelling van een wijk als Transvaal als een kans voor de stad. Het levert een bijdrage aan het internationale profiel van Den Haag en kan de economische positie van de Haagse Markt, een belangrijke trekpleister in het gebied, verder verbeteren. De Karwei-locatie op de hoek van het bedrijventerrein Uitenhagestraat en Transvaal Noord, biedt goede mogelijkheden voor een multicultureel complex met onder andere een hotel, een grand café, restaurant en ruimtes voor congressen, (hindoestaanse) feesten, theatervoorstellingen en workshops. De architectuur van het complex kan een opvallende uitstraling krijgen die een duidelijke relatie heeft met het karakter van de activiteiten die binnen het complex plaatsvinden, bijvoorbeeld een jaarlijks Bollywoodfestival.

Creatieve en culturele broedplaats
Het voormalig Gemeentelijk Industrie Terrein in Regentesse Zuid met zijn monumentale panden, heeft potentie om uit te groeien tot een creatieve en culturele broedplaats met ateliers en werkruimten voor kunstenaars en creatieve bedrijven. De verbindingen met de omliggende woonwijken, de hoofdroutes en park De Verademing worden verbeterd.

Daarnaast is de toekomstvisie voor de Lijn 11 zone gericht op het realiseren van nieuwe woningen en voorzieningen, het creëren van arbeidsplaatsen, het vergroten van de kwaliteit van de openbare ruimte en de leefbaarheid en veiligheid in Transvaal en Regentesse Zuid.

Planning
Het samenspraaktraject voor de Lijn 11 Zone Transvaal en Regentesse Zuid start in het najaar van 2007.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie,