Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa publiceert aangescherpte reguleringskaders gastransport


17-07-2007

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legt vandaag een voorstel voor het aangescherpte reguleringskader voor de regionale gasnetbeheerders ter inzage. Met het zogeheten ontwerpmethodebesluit wordt duidelijk op welke wijze de NMa de gastransporttarieven wil berekenen voor de periode 2008 tot en met 2010. Als het besluit ongewijzigd wordt vastgesteld, dienen de inkomsten van de gasnetbeheerders jaarlijks met gemiddeld 6% te dalen. Deze doelmatigheidskorting bedroeg de vorige twee reguleringsperioden circa
3,7%. Gert Zijl, lid van de Raad van Bestuur van de NMa: Ons winstenonderzoek toonde aan dat de doelmatigheidskorting een stuk hoger kan komen te liggen, zonder dat we bang hoeven te zijn voor de kwaliteit van de netwerken. De netbeheerders beschikken immers over meer dan voldoende middelen om te investeren in hun netwerken.

Met deze aanscherping worden toekomstige grote verschillen tussen redelijke en gerealiseerde winsten grotendeels voorkomen. Het ontwerpmethodebesluit is te vinden op de website van de Directie Toezicht Energie van de NMa: ontwerpmethodebesluit. De toezichthouder roept partijen in de energiesector op om voor 28 augustus aanstaande te reageren op het aangescherpte reguleringskader. De reacties gebruikt de NMa voor het nemen van het definitieve methodebesluit dit najaar. Op dat moment wordt bekend wat de exacte hoogte van de doelmatigheidskorting zal zijn. De effecten op de transporttarieven worden bekend bij de vaststelling van de tariefbesluiten in december van dit jaar.

Het volledig voorkomen van te grote overwinsten acht de NMa binnen het huidig wettelijke kader overigens niet mogelijk. Ook met de inwerkingtreding van de Wet Onafhankelijk Netbeheer ten aanzien van splitsing van de geïntegreerde energiebedrijven wordt dit probleem niet opgelost. De NMa is daarom van mening dat de wetgeving op dit vlak moet worden aangepast. Zij heeft hierover recentelijk een brief gestuurd aan de Minister van Economische Zaken.

De NMa reguleert de netbeheerders omdat zij van nature monopolist zijn en daardoor niet via concurrentie geprikkeld worden om te zorgen voor een optimale prijs-kwaliteit verhouding. De methodebesluiten prikkelen de bedrijven om doelmatiger te werken (via de zogenaamde doelmatigheidskorting ofwel x-factor) en zorg te dragen voor een goede kwaliteit van het netwerk (via de kwaliteitsterm, de q-factor). De NMa heeft in de periode 2001-2007 via regulering gezorgd voor een totale besparing van circa EUR 1,9 miljard. Hiervan is ruim EUR 700 miljoen bespaard op de inkomsten van gasnetbeheerders.