Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Van: Birgit Boode
Datum: 17 juli 2007

Gemeente en monumentenraad willen beeldbepalende gebouwen Denekamp behouden

De gemeente Dinkelland heeft de monumentenraad verzocht een aantal panden in Denekamp te inventariseren. Het doel is om beeldbepalende gebouwen in Denekamp een gemeentelijke monumentenstatus te geven. Het college heeft besloten om de panden Grotestraat 6, 10, 17-19 en Lange Voor 4 in Denekamp als gemeentelijk monument aan te wijzen.

Toelichting
De monumentenraad is op dit moment bezig met de herijking van de gemeentelijke monumentenlijst. De hierboven genoemde objecten staan inmiddels op de lijst van objecten die in ieder geval voor aanwijzing als gemeentelijk monument in aanmerking komen. Om te voorkomen dat deze objecten tussentijds ten prooi vallen aan de slopershamer (zoals helaas ook gebeurd is met het pand aan de Vledderstraat 7) of dat er andere ongewenste ontwikkelingen ten aanzien van deze beeldbepalende panden plaatsvinden, heeft de monumentenraad een aantal panden aan de Grotestraat en de Lange Voor in Denekamp met voorrang voorgedragen voor de aanwijzing tot beschermd gemeentelijk monument.

Het gaat om de panden Grotestraat 17-19 (voormalig hotel Veldman, nu Maddog/Slim Jeans), Grotestraat 6 (vroegere slagerij Dingeldein, nu kapperszaal Chez Nicole), Grotestraat 10 (vroegere hotel van Blanken, nu café de Musketier) en Lange Voor 4 (vroegere Concordia, nu Tafel van Twente).

Wethouder Krouwel: "Denekamp heeft diverse beeldbepalende gebouwen en het zou erg jammer zijn als deze in verval zouden raken of helemaal zouden verdwijnen. Door ze de status gemeentelijk monument te geven, kunnen we dit voorkomen. Het dorpscentrum van Denekamp is een dynamisch en cultuurhistorisch interessant gebied. Op grond van de structuurvisie en het beeldkwaliteitsplan moet het kleinschalige, dorpse karakter van Denekamp behouden blijven. Hierbij past een zorgvuldig gevelbeleid en de bescherming van een aantal monumentale panden."

"Met het nieuwe gemeentehuis, het nieuwe dorpsplein en het opknappen van de Eurowerft is de bescherming van het dorpshart een nieuwe kwaliteitsimpuls voor Denekamp", aldus Evert-Jan Krouwel.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder de heer Krouwel op telefoonnummer 0541-854145 of met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541 -854 100 of 06-52624307.


---- --