Internationale Vierdaagse Nijmegen

Kom naar de Vlaggenparade, de officiële opening van de 91ste Vierdaagse op maandag 16 juli in het MCDOS Goffertstadion!

Persbericht 2007.13
Nijmegen, 12 juli 2007.

Meer oog voor communicatie met deelnemers aan 91ste Vierdaagse

Aanbevelingen commissie Hermans omgezet in concrete maatregelen

De aanbevelingen van de commissie die onder leiding van oud-minister Loek Hermans de gebeurtenissen tijdens de afgebroken 90ste Vierdaagse in 2006 onderzocht, zijn allemaal omgezet in concrete maatregelen. Daarbij is veel nadruk gelegd op een nog betere communicatie met de deelnemers aan de 91ste Vierdaagse, die op 17 juli 2007 van start gaat.

Stichting DE 4DAAGSE heeft meer deskundigheid in huis gehaald op specifieke kennisterreinen als meteorologie, inspanningsfysiologie, sportpsychologie en crisiscommunicatie. Vier vakdeskundigen zijn begin dit jaar toegetreden tot het Uitvoerend Comité van de Vierdaagse, het vrijwilligerskorps van 270 mannen en vrouwen dat de Vierdaagse samen met het bestuur organiseert.

Draaiboek weerextremen
Weerman Jules Geirnaerdt heeft speciaal voor de Vierdaagse een uniek weer-volgsysteem ontwikkeld, aan de hand waarvan zeer lokaal weersverwachtingen en weeranalyses gemaakt kunnen worden. Prof.dr. Maria Hopman start tijdens de 91ste Vierdaagse met een pilot-onderzoek naar de gevolgen van de inspanningen door wandelen op het menselijk lichaam.
Sportpsycholoog dr. Rico Schuijers en crisiscommunicatiedeskundige Eric Lagerwey zijn de hele Vierdaagseweek standby. Net als Jules Geirnaerdt en Maria Hopman zullen zij de marsleiding gevraagd en ongevraagd adviseren.
De inschakeling van de deskundigen heeft ook geleid tot uitbreiding van het draaiboek weerextremen. Dat voorziet dagelijks tweemaal in een weeranalyse en een vooruitblik op de komende wandeldag, waarmee de marsleiding tijdig de eventueel noodzakelijke maatregelen kan nemen.

Eigen verantwoordelijkheid
In samenwerking met waterleidingbedrijf Vitens zijn er verswaterpunten ingericht langs de parcoursen. Net als de 50- en 40-km afstanden, kent nu ook de 30 km afstand een met 10 kilometer ingekorte versie, die in geval van extreme weersomstandigheden ingezet kan worden.

De Vierdaagseparcoursen worden voorzien van lichtkranten. De wandelaars worden op pad gestuurd met een Infocard, die in noodgevallen voorziet in duidelijke instructies. Na inschrijving zijn de wandelaars uitvoerig en vroegtijdig geïnformeerd over de noodzaak van training en een goede voorbereiding op de wandelPRESTATIEtocht, waarin ook de deelnemers zelf hun verantwoordelijkheid hebben.

Communicatie over en weer
Samen met de aangestelde mobiele surveillanceteams, een aantal speciaal tot steward opgeleide controleurs en intensivering van de gebruiksmogelijkheden van ondermeer de LED-wall op de start- en finishlokatie, de website www.4daagse.nl en de inzet van webcams, wordt voorzien in een betere wederzijdse communicatie tussen organisatie en deelnemers. Ook een twaalftal ervaren Vierdaagselopers, die zijn aangesteld als rapporteurs, zorgen voor een betere informatievoorziening richting marsleiding. Tot slot is er een SMS-bom voorbereid: deelnemers die hun mobiele telefoonnummer bij inschrijving en/of aanmelding hebben opgegeven worden met een SMS-bericht door de organisatie gewaarschuwd als zich iets zeer ernstigs voordoet.

Spreiding
Op maandag 16 juli 2007 hebben de deelnemers twee uur langer de tijd om zich aan te melden. Door de registratiebureaus die maandag tot 20.00 uur open te houden, verwacht de Vierdaagseorganisatie meer spreiding waardoor fileleed in en rond Nijmegen voorkomen kan worden. Door de grootste groep wandelaars -25.131 deelnemers op de 40 kilometer- in twee groepen te verdelen die ieder twee dagen vroeg starten en twee dagen iets later aan hun wandeling beginnen, wordt het wandellegioen meer gespreid op de parcoursen gebracht. Dat komt zowel het wandelcomfort als de veiligheid op de parcoursen ten goede.