NCRV

Korte lontjes

Vanaf donderdag 19 juli 2007
NCRV, 20.55 uur, Nederland 2
8 afleveringen

Hoe kort is het lontje van Nederland?
Een nieuw NCRV-programma met Jetske van den Elsen

Vanaf donderdag 19 juli gaat de NCRV op Nederland 2 van start met het nieuwe programma
Korte lontjes, waarin presentatrice Jetske van den Elsen iedere aflevering met een bekende Nederlander in zijn stad het geduld van nietsvermoedende inwoners op de proef stelt.

Korte lontjes laat op een ludieke manier zien hoe de verborgen camera registreert hoe mensen hun geduld verliezen in situaties waar iedereen in het dagelijkse leven mee te maken krijgt.

Iedereen kent die situaties wel: na een half uur rondjes te hebben gereden om een parkeerplaats te zoeken, zie je dat er eindelijk iemand weggaat. Je doet je richtingaanwijzer aan en wacht netjes tot de mensen instappen en wegrijden. Net als je wilt inparkeren, rijdt een auto die van de andere kant komt, zo in het parkeervak. Hoe reageer je? Word je boos, begin je te schreeuwen, of denk je: âAch, ga maar, ik vind wel een nieuwe plekâ. Of je bent net verhuisd naar een prachtig appartement en na zich een week rustig gehouden te hebben, blijkt de buurman een grote hobby te hebben: vooral âs nachts de stereo voluit te zetten met allesbehalve jouw favoriete muziek. Je doet geen oog meer dicht en hebt bijna spijt van de verhuizing. Ga je de confrontatie aan met de buurman, bel je de politie, of koop je een familiepak oordopjes en hoop je dat het vanzelf overgaat?

En wat iedere automobilist wel eens meemaakt: je hebt een dringende afspraak en er staat een verhuiswagen voor je die besluit om net te gaan laden en lossen en daar sta je dan. Ga je onderhandelen, inwendig koken van woede, of net zo lang toeteren tot de verhuiswagen misschien plaats maakt?

Dat dagelijkse ergernissen ook voorkomen in het leven van Bekende Nederlanders en in iedere willekeurige plaats in Nederland, laten Humberto Tan, Giel Beelen, Henk Westbroek, Erik Hulzebosch, Jochem Myjer, Harm Edens, Syb van der Ploeg en Pierre Wind zien. In iedere aflevering neemt Jetske van der Elsen een van hen mee naar hun eigen stad, waar zij hen confronteert met een aantal herkenbare stekeligheden. En ook zij worden op de proef gesteld: hoe kort is hun lontje?