CDA

006] 16 juli 2007 - Nieuws -
âBurgers en barbarenâ

Op donderdag 19 juli presenteert Uitgeverij Boom in samenwerking met het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA en Boekhandel Verwijs: Burgers en barbaren- de oorlog tussen recht en macht-

De presentatie vindt plaats op bij boekhandel Verwijs, Passage 39 te Den Haag. Aanvang 16.00 uur
De eerste twee exemplaren van Burgers en barbaren zullen worden overhandigd aan:

Generaal-majoor (bd) der mariniers Patrick Cammaert. vanwege zijn grote kennis van en ervaring met militaire VN-missies in onder andere Cambodja, Bosnië/Herzegovina en Afrika. Van 2003 tot 2005 was hij militair adviseur van de afdeling Vredesoperaties van de VN in New York. Van februari 2005 tot februari 2007 was hij commandant van de Oostelijke Divisie van de VN missie in de Democratische Republiek van Congo. Hij sinds 1 april 2007 buiten dienst. In het boek beschrijft de redactie de diepe bestuurscrisis van de VN sinds het unilaterale optreden van de VS in de Irakoorlog. Daarnaast ziet Andrew Mack wereldwijd de trend dat het aantal conflicten sinds de Koude Oorlog stelselmatig afneemt. Hij oppert dat dit het gevolg is van de vermenigvuldiging van VN-operaties. En hoogleraar internationaal publiekrecht Nico Schrijver meent dat de VN maar beter niet kan doen aan een militair offensieve peace-enforcement. Hij zet grote vraagtekens bij de daadkracht en effectiviteit van dergelijk militair optreden.

Wim Deetman, burgemeester van Den Haag
omdat dit politieke centrum wereldwijd vooral bekend staat als âde stad van recht en vredeâ. In het openingsartikel, dat het ontstaan van de internationale rechtsorde in het kort beschrijft, worden de twee Haagse vredesconferenties van 1899 en 1907 gememoreerd. Daarmee is Den Haag in beeld gekomen als de stad van recht en vrede. In een groot interview met Heikelien Verrijn Stuart over de ontwikkeling van het internationaal strafrecht valt te lezen hoe sinds het Joegoslavietribunaal ' Naar Den Haag gestuurd worden' internationaal een begrip is geworden. En hoogleraar Internationaal Publiekrecht André Noll Kaemper stelt ' Den Haag en Nederland als legal capital van de wereld. Maar deze slogan kan onze complexe en schizofrene verhouding met het internationaal recht niet verhullen.' Zoals het laatste citaat aangeeft bevat het boek ook een debat over de opstelling van Nederland in de internationale rechtsorde.

Deze bundel bevat bijdragen van o.a. Michael Walzer, Peter Kooijmans, Ruud Lubbers en Hans Achterhuis. Interviews met o.a. Heikelien Verrijn Stuart, Maxime Verhagen, Norberto Bobbio, Pierre Hassner, en Rob de Wijk. Nieuwe gedichten van o.a. Eva Gerlach en
K. Michel.

Burgers en barbaren. Oorlog tussen recht en macht, de boekuitgave van het nieuwe zomernummer van Christen Democratische Verkenningen, het kwartaaltijdschrift van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA, onder redactie van Thijs Jansen, Janne Nijman en Jan Willem Sap, wordt uitgegeven door uitgeverij Boom te Amsterdam.

Verkoopprijs: EUR 29,50

Voor de pers:
U kunt een recensie-exemplaar aanvragen bij:
Uitgeverij Boom / Margreet Flink / Prinsengracht 747-751 / 1017 JX Amsterdam
m.flink@uitgeverijboom.nl / 06 53534051