Gemeente Schiedam


Juli

De gemeenteraad vergadert

18 juli 2007

Op donderdag 19 juli 2007 vergadert de gemeenteraad. Deze vergadering vindt plaats vanaf 19.00 uur in de Aleidazaal van het Stadskantoor en wordt eventueel vrijdag 20 juli vanaf 16.00 uur vervolgd.

De raadsvergadering is live te zien via Look TV en via de website van de gemeente Schiedam.

Tijdens de raadsvergadering komt onder andere aan de orde:

Voorjaarsnota 2008
De voorjaarsnota 2008 is een voorloper voor de programmabegroting 2008. Het college heeft de financiële ruimte berekend voor nieuw beleid. Het college stelt aan de raad voor op welke wijze volgend jaar invulling te geven aan dat nieuwe beleid. Daarnaast zijn voorstellen voorlopig geparkeerd; deze kunnen aan de orde komen als later blijkt dat de financiële ruimte groter is. Aan de raad wordt gevraagd zich over de voorstellen uit te spreken. Het resultaat van de discussie komt terug bij de begrotingsbehandeling in november, dan worden besluiten genomen.

Toekomstvisie Schiedamse zwembaden
Het college stelt voor om de samenwerking tussen de zwembaden Zuid en Groenoord te intensiveren. Bij de behandeling in de commissie is gebleken dat de meerderheid van de raad voorstander is om twee zwembaden in Schiedam te handhaven. De raad kan ook nog andere kaders meegeven die bij de samenwerking van belang zullen zijn.

Schieveste
Schieveste moet een nieuw multifunctioneel onderdeel van Schiedam worden, een locatie met hoogwaardige kantoren en andere bedrijvigheid, aantrekkelijke woningen en een scala aan ontmoetings- en ontspanningsgelegenheden. De kracht en potentie van de locatie Schieveste worden verklaard vanuit de unieke bereikbaarheid. De ligging en voorgestelde functies hebben geleid tot een milieueffectrapportage en een voorontwerp bestemmingsplan.

De gemeenteraad wordt voorgesteld om de concept MilieuEffectRapportage (afgekort MER) en het Voorontwerp bestemmingsplan vrij te geven voor overleg met relevante partners op het gebied van de ruimtelijke ordening, de MER voor te leggen aan de adviescommissie MER en het bestemmingsplan vrij te geven voor inspraak. De inhoudelijke discussie komt weer op de agenda na de inspraak.

Op de raadsagenda staan A- en B-stukken. A-stukken zijn stukken waarmee de raadscommissie unaniem heeft ingestemd en waarbij in principe geen discussie meer plaatsvindt; de raad hoeft nog slechts te besluiten (hamerstukken). B-stukken zijn voorstellen waarover geen overeenstemming is en waarover de beraadslagingen nog moeten worden voortgezet (bespreekstukken). Incidenteel gebeurt het dat overeenstemming is over een voorstel maar dat het belang van de zaak inhoudelijke behandeling in de raadsvergadering vergt (historische beslissingen).

Tijdens de raadsvergaderingen kan gebruik gemaakt worden van het spreekrecht. Burgers kunnen gezamenlijk gedurende maximaal dertig minuten het woord voeren over op de agenda vermelde B-stukken (bespreekstukken).

Voor het spreekrecht kan men zich aanmelden tot 48 uur voor de aanvang van de vergadering bij de griffier van de gemeente Schiedam, dhr. J. Gordijn, tel. 010 - 2465788.