Minister Verburg: Visquota efficiënter beheren

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) biedt de visserijsector de mogelijkheid om de negen zogenoemde Biesheuvelgroepen te integreren in de zes producentenorganisaties. De Biesheuvelgroepen beheren samen met de overheid de visserijquota. Door deze integratie kunnen de visquota efficiënter en effectiever worden beheerd.

Het beheer van de visserijquota in de zeevisserij is in Nederland de gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid en bedrijfsleven. De beide partijen zijn verantwoordelijk voor een goed beheer van de op Europees niveau aan Nederland toebedeelde visquota. Oud minister-president en oud minister van Landbouw en Visserij Biesheuvel heeft de sector ten behoeve van dit systeem van gezamenlijk management oftewel co-management begin jaren negentig ingedeeld in de zogenoemde Biesheuvelgroepen.

Daarnaast kent de sector producentenorganisaties die op grond van de Europese marktordening visserij diverse taken en bevoegdheden hebben. De zes betrokken producentenorganisaties zijn PO Wieringen, PO Texel, PO Delta Zuid, PO Nederlandse Vissersbond, PO Redersvereniging en PO West.

Beide organisatievormen overlappen elkaar. Daarom biedt Verburg, in nauw overleg met de sector, aan de visserijsector de mogelijkheid om de twee organisatievormen op het gebied van quotumbeheer te integreren in de producentenorganisaties. Zij doet dit via wijziging van de Regeling contingentering zeevis en de Regeling visserij-inspanning herstelplannen.

Het levert de sector een vermindering van de administratieve lasten op van ongeveer

10.000 euro door besparing van tijd en kosten aan dubbele vergaderingen, jaarrekeningen, stukken en bemensing.

De integratie van groepen en producentenorganisaties kan dit jaar nog worden gerealiseerd. Daartoe dient de producentenorganisatie voor 1 september een verzoek tot toekenning van het groepscontingent te doen bij de minister van LNV.

Noot voor redacties (