Gemeente Lochem


Inwoners belangrijk bij Landschapsontwikkeling

Eind juni zijn er vier bijeenkomsten geweest waar inwoners van de gemeenten Bronckhorst, Lochem en Zutphen hun ideeën, initiatieven en meningen hebben gegeven over de invulling en mogelijkheden in het buitengebied. Tijdens deze bijeenkomsten hebben ruim 180 mensen deelgenomen aan de discussies.

De gemeenten Bronckhorst, Lochem en Zutphen zijn half maart gestart met het opstellen van een landschapsontwikkelingsplan (LOP). Dit plan moet de basis vormen voor latere burgerinitiatieven, waarin men kan zien wat wel en niet mogelijk is binnen het gebied. Dit moet de trajecten voor initiatieven in het buitengebied versnellen.

De avonden hebben veel ideeën en inzichten opgeleverd en hebben knelpunten in het gebied naar voren gebracht. Ook is er enthousiast gereageerd op de oproep om zitting te nemen in de klankbordgroep. Daarnaast hebben diverse initiatiefnemers aangekondigd met hun plannen te komen of hebben plannen meegegeven.

De rode draad tijdens alle vier bijeenkomsten was de rol en de toekomst van de landbouw. In de graafschap is tussen de grote natuur- en landgoederengebieden sprake van een echt verwevingslandschap waar de grondgebonden landbouw een van de belangrijkste spelers is. Ook voor de toekomst ziet het merendeel van de aanwezigen een belangrijke rol voor de landbouw in het landschap liggen. Vanuit de landbouw wordt dit beaamd, mits men kan meegaan met de toekomst en de bedrijven niet overal door beperkt worden.

Alle tijdens de avonden genoemde opmerkingen, initiatieven en ideeën worden gebundeld en dienen als input voor het LOP. Na de zomer zal een eerste analyse worden voorgelegd aan de klankbordgroep. Eind 2007 zal contact worden gezocht met groepen initiatiefnemers in het gebied. Voor de zomer van 2008 volgt een nieuwe serie bijeenkomsten waarin de uitwerking en uitvoeringsmogelijkheden van het LOP de hoofdrol spelen.

REFRESH(0 sec):
file://localhost/glc/website/webgen.nsf/pages/439239C7E557EE4AC125731D 0025DFA6?opendocument