Gemeente Medemblik

In beraad vergadering juli

De gemeenteraad

De gemeenteraad is de rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordiging van de gemeente. De raad bepaalt het beleid van de gemeente en controleert de uitvoering daarvan door de burgemeester en wethouders. De raadsleden komen maandelijks bij elkaar tijdens de openbare raadsvergadering, onder leiding van de burgemeester.

Raadsvergadering 9 juli 2007

De raadsvergadering van 9 juli werd zeer druk bezocht. Onder meer door een docent en een groep HBO-studenten Maatschappijleer van de Hoge School in Diemen, die voor het vak lokale politiek een praktijksituatie bijwoonden. Het grootste deel van de aanwezigen bestond echter uit personeel, vrijwilligers en andere betrokkenen van de brandweer, en kwam voor het voorgestelde beleidsplan voor de brandweer.

Beleidsplan brandweer

Veiligheidsregio

Een veiligheidsregio is een gebied waarin verschillende diensten en (gemeente)besturen samenwerken op het gebied van veiligheid. Bijvoorbeeld bij de inzet van brandweer en ambulances. De Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord heeft onder meer de normen voor de regionale en gemeentelijke brandweer vastgesteld waarnaar alle gemeenten binnen de regio zich voegen. Uit onderzoek is gebleken dat de kazernes van de gemeente Medemblik niet volledig aan de eisen voldoen. Er zijn dan ook maatregelen nodig.

Maatregelen

Om inzicht te krijgen in de noodzakelijke maatregelen is door een extern bureau onderzoek verricht en een rapport uitgebracht. Het advies vanuit het rapport is een uitbreiding van personeel en vervanging van materieel. Ter verhoging van de efficiëntie kan het aantal kazernes in de gemeente Medemblik terug van 6 naar 4. Het voorstel is om de brandweerpost Opperdoes te sluiten. De posten Midwoud en Nibbixwoud worden samengevoegd als één nieuwe post. Hierdoor zijn minder tankautospuiten nodig en kan het aantal vrijwilligers worden teruggebracht.

Wat betekent dit in de praktijk?

In grote lijnen gaat de raad akkoord met het voorgestelde beleidsplan van het college. Wel worden kritische vragen gesteld.

Zo worden de aanrijtijden van de brandweer (de benodigde tijd om op een locatie te arriveren) in sommige gevallen langer. De voorgenomen verkeersmaatregelen naar 60- en 30 km-zones kunnen hierin een extra belemmering vormen. Is er naast het blussen van branden voldoende aandacht voor andere vormen van hulpverlening aan mens en dier? Ook heeft de raad veel aandacht voor de vrijwilligers van met name de kazerne in Opperdoes. Deze mensen hebben tenslotte veel tijd en inzet gestoken in opleidingen, oefeningen en daadwerkelijke hulpverlening.

De burgemeester, verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de gemeente, geeft een uitgebreide toelichting. Het uitgangspunt is dat de gemeente een adequate veiligheidszorg heeft en dat iedere inwoner recht heeft op gelijke zorg. Deze zorg is grotendeels gebaseerd op de inzet van vrijwilligers. Zonder vrijwilligers is de brandweer onbetaalbaar en onbestaanbaar, er is dan ook veel respect voor deze mensen. Het gaat in dit geval echter om de gehele veiligheidsketen, die door een aantal ontbrekende schakels onvoldoende is. Maatregelen zijn dan ook noodzakelijk.

De aanrijtijden in het nieuwe plan zijn gebaseerd op een regionale verdeling. Dit betekent dat de inzet van de brandweer wordt bepaald op basis van de beste bereikbaarheid en niet op basis van de gemeentegrenzen. Hierdoor vallen alle aanrijtijden ook in de nieuwe situatie binnen de gestelde norm. De voorgenomen verkeersmaatregelen zijn en worden hier in de toekomst op afgestemd. Dit geldt voor het totale optreden van de brandweer, inclusief hulpverlening aan mens en dier.

De burgemeester benadrukt dat er veel aandacht zal zijn voor de begeleiding van de vrijwilligers die direct gevolgen ondervinden van het nieuwe beleid. Met iedere vrijwilliger zal een persoonlijk gesprek plaatsvinden met de brandweercommandant. De vrijwilligers in Opperdoes krijgen een volwaardige plaats in het nieuwe plan, dat voor hen juist ook nieuwe mogelijkheden biedt.

De gemeenteraad gaat uiteindelijk met meerderheid van stemmen akkoord met de inhoud van het voorstel. De nieuwe situatie moet uiterlijk 1 november van kracht gaan.

Volgende vergadering

Wegens vakantie vindt in augustus geen raadsvergadering plaats. De volgende raadsvergadering wordt gehouden op maandag 10 september om 19.30 uur. Belangstellenden die gebruik willen maken van de sprekershoek kunnen zich aanmelden bij de raadsgriffier,de heer N. van Wijk, telefoonnummer (0229) 5 48 282 of per e-mail naar griffie@medemblik.nl

U bent van harte welkom!