Gemeente Putten

Gemeente Putten gaat voorlopig door met kunststofinzameling (18-07-2007)


---

Putten, 18 juli 2007

Sinds medio december 2006 kunnen inwoners van Putten kunststoffen gratis aanbieden bij het gemeentelijke afvalbrengstation aan de Hoge Eng-West 5. Hier staat een perscontainer, waar de inwoners de kunststof zelf in kunnen gooien. De kunststof moet schoon en niet afgesloten worden aangeboden.

Helaas heeft Kurépron-Nederland op donderdag 12 juli besloten te stoppen met het beschikbaar stellen van een perscontainer op het afvalbrengstation en de inname van de kunststof. De verontreiniging was voor Kurepronn zo hoog, dat het bedrijf geen andere oplossing zag.

Inmiddels heeft de gemeente samen met de firma Dusseldorp een oplossing gevonden om de eerstkomende maanden de inzameling te laten voortduren. Eind september 2007 zal een evaluatie plaatsvinden over de inzameling van de kunststof.

Nadere achtergrondinformatie

De hoeveelheid kunststof die vanaf medio december 2006 is ingezameld, ligt boven de verwachtingen. In totaal is in de achterliggende periode ruim 32.000 kg ingezameld.

De ingezamelde kunststof wordt gebruikt om er weer nieuwe kunststof artikelen van te maken, zoals planken, palen, complete zitelementen, etc.

Nadrukkelijk wordt aandacht gevraagd om kunststoffen schoon aan te leveren, flessen en verpakkingen leeg en niet afgesloten aan te bieden, niet kunststof onderdelen te verwijderen, etc. Op pagina 9 van de afvalwijzer 2007 staat welke voorwaarden van toepassing zijn. Als inwoners kunststof aanbieden dat niet voldoet aan de voorwaarden, worden ze teruggestuurd of verwezen naar de weegbrug, zodat ze tegen betaling hun kunststoffen in de vuilniswagen kunnen doen.

In de achterliggende weken is helaas gebleken er teveel vervuiling in de kunststof werd aangetroffen. De kunststof was onvoldoende schoon gemaakt, bevatte nog resten van de inhoud, was afgesloten met doppen, etc.

Doordat de kunststof in een perscontainer wordt opgeslagen, vermengen eventuele verontreinigingen zich met veel meer kunststof dan alleen de fles waar het in zit. In combinatie met warm weer wordt de ingezamelde kunststof dan nagenoeg waardeloos en dreigt dat het tegen het dure verbrandingstarief afgevoerd te moeten worden naar de verbrandingsoven.

Om te zorgen dat de kunststofinzameling een succes blijft, heeft Kurépron-Nederland op woensdag 20 juni en zaterdag 23 juni scherp gecontroleerd op alle kunststoffen die zijn aangeboden. De controle heeft op deze dagen voor enig oponthoud gezorgd waarvoor de gemeente excuses aanbiedt. Helaas was deze controle noodzakelijk, omdat bij ongeveer 20% van de aanbieders een deel van hun aangeboden kunststof geweigerd moest worden, omdat het niet aan de gestelde voorwaarden voldeed.

Gelukkig biedt zeker 80% van de aanbieders hun kunststof op een perfecte wijze aan. Om hun een basis te bieden om hiermee verder te gaan, zal de gemeente de controles zonodig voortzetten. De gemeente zal zich inspannen dat dit tot zo min mogelijk extra wachttijd zal leiden.

De gemeente doet een oproep aan alle inwoners om er voor te zorgen dat de inzameling van de kunststof blijft bestaan, zodat een groot deel van ons (kunststof)afval een herbestemming krijgt en niet onnodig gestort of verbrand hoeft te worden.

De gemeente stimuleert afvalscheiding. In de afvalwijzer staan de diverse afvalstromen die afzonderlijk (al dan niet tegen betaling) aangeboden kan worden. Het restafval dat niet hergebruikt kan worden, kunnen inwoners in blauwe restafvalzakken aanbieden aan de gemeentelijke reinigingsdienst.

Afvalscheiding is goed voor het milieu, omdat daardoor minder afval verbrand hoeft te worden. Ook besparen inwoners direct geld met afvalscheiding, omdat ze minder afvalzakken hoeven te kopen.