KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

19-7-2007

ISAF Jeugd WK: Gijs Pelt geeft gas!

Met nog vier races te gaan doet het Nederlandse team nog mee voor een medaille. De 29er meiden bezetten nu een vierde plaats, slechts 1 punt verwijdert van een zilveren medaille. De rest van het team vecht voor een plek bij de eerste tien.
De derde race dag gaf een stabiele zeewind van 15-20 knopen (4/5 Bft) waar het team goede resultaten mee heeft gevaren. Na een dag karten op de rustdag om het wedstrijd element er een beetje in te houden, waren we weer op geladen voor de vierde race dag. Vandaag was er tussen de 8-12 knopen (2/3 Bft) wind met meer winddraaiingen dan voorheen.

Hobie 16
Rob en Sam hebben op dag 3 en 4 steady voorin mee gevaren. De Engelsen en Denen zijn samen met de Australiërs aan het vechten voor de medailles. De jongens staan nu op een vijfde plaats. Een medaille zit er niet meer in, maar het staat tussen plek 4 en 10 erg dichtbij elkaar, dus het blijft spannend.

29er jongens
Wisselende resultaten bij de jongens op dag 3 en 4. Het 29er veld ligt bij de mannen erg dicht op elkaar, en een slechte start betekent meestal een slechte race. Vooral bij de zeewind op dag 3 valt er weinig meer in te halen. Met een serie van 18-2-3 stegen ze naar een derde plaats in het tussenklassement. Helaas veranderde de 3de plek in de laatste race in een diskwalificatie door een verloren protest tegen de Kroaten. Na vandaag met een 3-14-19 staan ze op een 7de plek overall. De Denen lijken op goud af te koersen. Met nog vier races te gaan hopen Mark en Sibren nog op een topnotering.

Spanning bij de 29er meisjes
Onze dames hadden een ijzersterke derde dag. Met 1-1-4 grepen zij terecht de 1e plaats in het klassement en de gele stip in het
grootzeil die bij deze positie hoort. De rode stip, behorend bij de 3e plaats, werd er uitgetrokken en Sven moest nogmaals op zijn knieën om op dag vier de mooie gele erin te plakken. Vooral de vierde plek op dag drie was indrukwekkend. De meiden startten te vroeg en moesten indrukwekkende inhaalrace die ze naar een knappe vierde positie terugbracht. De gele stip bracht de meiden op dag 4 niet al te veel geluk. Met veel windverschillen op de baan, was het moeilijk racen, en nu staan ze na een serie van 12-7-ocs op een vierde plaats.
Jeske en Annemiek hebben er nog het volste vertrouwen in, en gaan vechten voor een nieuwe stip. Team USA heeft na 3 keer 1ste te zijn geworden de beste papieren.

Laser Radial meisjes
Op de damesbaan heeft Eva een moeilijke tijd. Op het laatste ruime windse rak van de ochtend wedstrijd kreeg ze van de jury haar tweede gele vlag en moest zich terug trekken uit de wedstrijd. Gelukkig kon ze zich goed herstellen en kwam ze de tweede race als 13de over de lijn. De rustdag heeft haar niet al te goed gedaan, want realiserend dat ze met twee diskwalificaties voorzichtig moest zijn, scoorde zij op dag vier een 22-20-16de plek. Positief was wel dat ze elke race beter ging starten. Met nog drie races in het vooruitzicht proberen we deze stijgende lijn vast te houden.

Laser jongens; Gijs Pelt geeft gas!
Gijs is bezig aan een comeback in het klassement. Het lijkt erop dat hij zijn draai heeft gevonden, en voelt zich lichamelijk ook weer prima. De eerste race van dag drie was door een slechte start nog niet helemaal in de top, maar met een serie van 5-2-3-7 heeft hij zich terug gevochten tot een 7de plek overall. Vooral de 5de plek was met ruim 20 knopen (5 Bft) wind een prima score voor onze lichtgewicht. Na de kart competitie te hebben gewonnen, vond hij het tijd ook op het water maar eens gas te geven. Vooral voor de wind vloog hij langs de competitie en met rake klappen in de draaiende wind van dag vier, wist hij de beste score van het veld neer te zetten. De Cyprioot lijkt de laserklasse te gaan winnen, en Gijs heeft nu ook een prima basis om hoog te kunnen eindigen.

Wordt vervolgd

Groet vanuit Canada.
Marc en Sven

Internetadres: www.youthworlds2007.org
E-mailadres:koen.verhart@watersportverbond.nl