Time : 10:50:56
Date : 19 July 2007
Sender Name: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

650 schadelijke cosmeticaproducten in beslag genomen

Cosmetica met een gevaarlijk tintje

Tijdens controleacties in juni en juli in Brussel, Antwerpen, Charleroi en Luik nam de Cosmetica-inspectiedienst van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid 650 producten in beslag die de huid bleker maken. Deze bleekmiddelen bevatten hydrochinon of kwik en zijn schadelijk voor de gezondheid. De in beslag genomen producten zullen worden vernietigd.

Het aanbod cosmetica voor de huid is even divers als de mensen in ons land. Naast het gamma producten om veilig te zonnen en de zelfbruiners, bestaan er middeltjes om de huid bleker te maken. Deze producten zijn vooral populair bij landgenoten van Afrikaanse origine.

Het langdurig gebruik van blekende producten met hydrochinon of kwik is schadelijk voor de huid. Daarom zijn deze cosmetica verboden in Europa.

De Inspectiedienst Cosmetica voert al langer actie tegen deze producten. Zo worden in samenwerking met de Douane van Brussels Airport jaarlijks één à twee ton schadelijke bleekmiddelen in beslag genomen. Nieuwe controleacties zullen volgen.

Perscontact:
Els Vrindts: 02 524 7454, GSM: 0476 25 69 64

Foto's van de in beslag genomen cosmetica kunnen aangevraagd worden bij de contactpersoon. Media die zelf foto- of beeldmateriaal wensen te maken, zijn welkom op vrijdag 20 juli van 10 u tot 12 u. op onderstaand adres. Een expert cosmetica zal ter plaatse zijn voor interviews.

Waar?
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Victor Hortaplein 40 bus 10
1060 Brussel
Aanmelden aan de onthaalbalie en vragen naar Els Vrindts

URL: http://www.health.fgov.be