Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer beraadt zich op uitspraak boomkap Schinveld

19-07-2007

De minister van VROM beraadt zich op de uitspraak van de Raad van State over het kappen van bomen in de Schinveldse bossen bij Onderbanken. Binnenkort gaat zij met alle betrokken partijen in overleg over de gevolgen. De raad besliste gisteren dat VROM in 2006 ten onrechte besloot om die bomen af te zagen. Defensie, de eigenaar van het bos, mag door deze uitspraak nu geen bomen meer kappen.

De bomen moesten weg zodat vliegtuigen veilig konden opstijgen van en landen op de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen. Onder andere Onderbanken had bij de Raad van State een beroepsprocedure tegen het besluit van VROM aangespannen.
In zijn uitspraak onderscheidt de Raad van State twee gebieden in de Schinveldse bossen. Het gaat om een gebied van 7 hectare waar de bomen te hoog waren voor NAVO-vliegtuigen. Op 6 hectare van dit terrein zijn inmiddels alle bomen afgezaagd. Voor het andere gebied ter grootte van 13 hectare heeft VROM volgens de raad ten onrechte een Nimby-procedure ('not in my backyard') gevoerd. Via zon procedure kan de landelijke overheid taken en verantwoordelijkheden van gemeenten overnemen. VROM wilde in dit grotere gebied geen bomen afzagen, maar er alleen een onderhoudsplan voor.

Onderzoek
De Raad van State stelt dat het besluit om in het 7-hectaregebied bomen te kappen onvoldoende is uitgewerkt. De minister van VROM moet van de raad opnieuw onderzoek doen en op basis daarvan een nieuw besluit nemen. Zo moet geluidsoverlast, uitstoot van verbrandingsgassen, stof en kerosinedampen, gevolgen voor de gezondheid, bescherming van het grondwater en de natuurwaarden van het omliggende gebied worden onderzocht.

Zie ook


Zie het origineel


* Nieuwsbericht ministerie van Defensie: 'Veiligheid Awacs blijft belangrijkst'