ABVAKABO FNV ziet kansen voor ontslagen Thuiszorg in Kinderopvang

19/07/2007 10:16



FNV Vakcentrale



Volgens een rapport van ING dreigt er een groot tekort aan werknemers in de Kinderopvang. Corrie van Brenk, bestuurder Kinderopvang van Abvakabo FNV, ziet kansen om werknemers die met ontslag bedreigd worden in de thuiszorg om te scholen naar een baan in de kinderopvang. Pilotprojecten, via het arbeidsmarktfonds, staan in de startblokken.

De Kinderopvang staat te springen om goede, enthousiaste medewerkers. Indien een werknemer in de thuiszorg het zogenaamde alfacontract wordt aangeboden, kunnen ze beter overstappen naar de Kinderopvang, vindt van Brenk. Daar krijgen ze een baan met CAO in plaats van als zelfstandige te beginnen tegen een lager salaris en zonder sociale- of pensioenvoorziening.

Via een EVC-traject worden eerder verworven competenties van de werknemer beoordeeld. Afhankelijk van de beoordeling kan door middel van korte gerichte scholing het diploma SPW3 behaald worden. SPW3 is mbo-niveau en is het niveau dat alle leidsters minimaal hebben.

Abvakabo FNV is verbaasd over de manier waarop de sector zorg met haar kostbare werknemers omgaat. Een baan in de thuiszorg is vaak een opstap voor een loopbaan in de zorg. De bond hoopt zeer zeker niet dat de sector zorg leegstroomt. Hij vindt dat er een rol voor de werkgevers is weggelegd om de sector aantrekkelijk te maken voor werknemers.








ABVAKABO FNV