Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stem op het favoriete varkensspeeltje

Haarlem, 19 juli 2007 - Vijf kunstenaars en vormgevers ontwierpeen voor het project Paarlen voor de Zwijnen een bijzonder speeltje om het wroetgedrag van varkens te bevorderen. De komende maanden testen de kunstenaars een prototype van hun ontwerp in de varkensstallen. Dan wordt duidelijk wat het varken van het speeltje vindt. Maar wat is eigenlijk de mening van het publiek? Zowel varkensliefhebbers als kunstkenners kunnen tot 13 augustus hun stem uitbrengen op hun favoriete ontwerp. Ga naar www.cbknh.nl/varkensspeeltjes en stem op de Pig Roulette (Andrew March), de Piggy Wiggy (Barbara Vos), de Toverbal (Eva Meijer), de Wroezelaar (Sharon Geschiere) of de PiggyToys (Irma Horstman). De publieksfavoriet ontvangt van Kunstenaars&CO een bijzondere prijs: een foto van de kunstenaar met het winnende ontwerp prijkt in september op een levensgroot affiche dat landelijk wordt verspreid.

Voorstellen geselecteerde kunstenaars
De voorstellen van de kunstenaars zijn gevarieerd. Zo ontwierp Barbara Vos de 'Piggy Wiggy', een wip waarover varkens kunnen lopen en waarmee ze kunnen spelen. De varkenstoverbal is een ontwerp van Eva Meijer. Varkens kunnen de kegel slopen waardoor de verschillende materiaallagen zichtbaar worden. Sharon Geschiere bedacht een 'Wroezelwand', bestaande uit cilinders die de tastzin van varkens prikkelen. De PiggyToys van Irma Horstman is een verzamelnaam voor een productreeks van eetbare, vreemd gevormde objecten voor varkens. Andrew March ontwierp de Pig Roulette, een snoep- en speelapparaat voor varkens dat het wroetgedrag, de intelligentie en sociale samenwerking stimuleert.

Doel van de opdrachtgever
LTO Nederland en de Dierenbescherming zijn, in nauwe samenwerking met de Wageningen Universiteit en Research Centrum, opdrachtgever van dit project. Met een voorziening die het wroet- en/of speelgedrag van varkens in een stalsituatie verbetert, willen zij het welzijn van varkens optimaliseren. De opdrachtgever verwacht dat dwangmatig gedrag door het bieden van afleiding verminderd of voorkomen wordt. Kunstenaars en vormgevers kunnen verder kijken dan de bestaande middelen en komen tot voorstellen die echt vernieuwend en anders zijn. Kunstenaars&CO en Kunst en Cultuur Noord-Holland zijn betrokken bij het werven, selecteren en begeleiden van kunstenaars.

Verdere informatie
Ga voor meer informatie over Paarlen voor de Zwijnen, de kunstenaars, hun ontwerpen en de betrokken partijen naar www.cbknh.nl/varkensspeeltjes.