Nederlands Jeugdinstituut


Groepsindeling in de kinderopvang

Wat is beter in de kinderopvang: grote of kleine groepen? Kunnen baby's bij peuters, en kleuters samen met grotere kinderen in één groep? Hoe ontwerp je een veilig opendeurenbeleid, waarbij kinderen hun vleugels buiten de groepsruimte kunnen uitslaan? De nieuwe publicatie 'Welkom in de groep' van het Nederlands Jeugdinstituut is het eerste standaardwerk over het indelen van groepen en opendeurenbeleid in kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.

Pedagogische kwaliteit
Het Nederlands Jeugdinstituut onderzocht de manier waarop groepen worden ingedeeld in kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang. De pedagogische kwaliteit voor kinderen - hun welbevinden en ontwikkeling - stond centraal. Daarnaast werd aandacht besteed aan zaken als planning en bezetting van de groepen. Ook is onderzocht wat de beste werkwijze is voor het opendeurenbeleid in de kinderopvang.

Groepsindeling
Uit het onderzoek is niet één beste groepsindeling naar voren gekomen maar verschillende goede mogelijkheden. Een van de belangrijkste factoren waarover kindercentra moeten nadenken bij hun groepsindeling is de stabiliteit. Als je steeds de zelfde kinderen bij de zelfde leidsters zet, zorgt dat voor veiligheid en houvast, waardoor kinderen de wereld durven te verkennen. Helaas is het realiseren van voldoende groepsstabiliteit een moeilijke puzzel voor kindercentra. Daarom zit bij dit boek ook een 'stabiliteitsindex'. Daarmee kunnen kindercentra nagaan hoe stabiel de kinderen de groep vinden en hoe dat, indien nodig, verbeterd kan worden.

Opendeurenbeleid
Door mogelijkheden te creëren om buiten de groepsruimtes te spelen, willen kindercentra kinderen een grotere uitdaging bieden en hun zelfstandigheid bevorderen. 'Welkom in de groep' biedt praktische handreikingen voor het ontwerp van een veilig opendeurenbeleid in zowel kinderdagverblijven als buitenschoolse opvang. Daarnaast is het belangrijk om met groepen te blijven werken. In een groep leren kinderen veel van wat van belang is voor hun sociale ontwikkeling: groepsvorming, elkaar helpen, rekening houden met anderen, conflicten oplossen. Daarom pleiten de auteurs ervoor deze mogelijkheden in de kinderopvang ook te gebruiken.

Doelgroep
Het NJi heeft inzichten van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang verzameld, vergeleken en geordend in een overzichtelijk handboek. Het boek is in de eerste plaats bestemd voor managers en pedagogen in de kinderopvang, maar kan ook in de opleiding en bijscholing van managers en inspecteurs worden gebruikt. Bestellen
'Welkom in de groep. Groepsindeling en opendeurenbeleid in kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang' is geschreven door Hans Meij en Liesbeth Schreuder, kost 34,50 euro en is te bestellen via deze website. Bij het boek hoort een cd-rom waarop de formulieren voor de verschillende observatie-instrumenten en checklisten zijn opgenomen, evenals de rekenhulp voor de stabiliteitsindex.