Gemeente Den Haag

De Haagse burger krijgt er een stem in over welke eigenschappen de nieuwe burgemeester van Den Haag zou moeten beschikken. Ook zal aan de regiogemeenten worden gevraagd of zij een mening hebben welke eigenschappen de voorzitter van het Stadsgewest Haaglanden en de korpsbeheerder Politie Haaglanden moet hebben om de samenwerking in de regio in goede banen te leiden.

Dat zijn de voorzitters van de fracties in de Haagse gemeenteraad overeengekomen in een overleg woensdag 18 juli over de procedure voor een nieuwe burgemeester. De raadscommissie Veiligheid, Bestuur en Financiën buigt zich 6 september a.s. over de concept-profielschets, zoals die aan Haagse burgers wordt voorgelegd. Daarna neemt de raad er een besluit over.
Burgemeester Deetman kondigde onlangs zijn vertrek aan per 1 januari 2008.

Ontwikkelingsperspectief
De voorbereiding op de te volgen procedure vindt in de komende vakantieperiode plaats.
Duidelijk is dat de fractievoorzitters eerst een Ontwikkelingsperspectief van de stad willen laten opstellen. Dat Ontwikkelingsperspectief is de opmaat voor de zogenaamde profielschets van de nieuwe burgemeester: een set eigenschappen die passen bij de beslissingen waar het Haagse gemeentebestuur voor komt te staan in de komende tien jaar.

De fractievoorzitters vinden dat Haagse burgers de gelegenheid moeten hebben om mee te denken over die profielschets. Daar de nieuwe burgemeester tevens voorzitter is van het Stadsgewest Haaglanden en de korpsbeheerder van Politie Haaglanden willen de fractievoorzitters ook dat de andere gemeenten in Haaglanden worden geconsulteerd over de kwaliteiten die een nieuwe voorzitter moet hebben.