VVD


19-7-2007

Slachting dolfijnen in Brazilië in ontoelaatbaar

VVD-Tweede-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming heeft geschokt gereageerd op de berichtgeving in de Telegraaf dat vissers in Brazilië lachend dolfijnen slachten.

Sinds enige tijd zet het liberale Kamerlid zich in voor het welzijn en behoud van deze zeezoogdieren als voorzitter van het Dolphin Fund (www.jaarvandedolfijn.nl).

Inmiddels zijn er door Dezentjé Hamming schriftelijke vragen gesteld aan de ministers van LNV en Buitenlandse Zaken over deze afschuwelijke slachting. Zij verzoekt hierin de minister van Buitenlandse Zaken om opheldering te vragen aan de ambassadeur van Brazilië in Nederland. De vangst van dolfijnen is vanwege de bescherming van deze zeezoogdieren verboden evenals de handel in producten van deze dieren. Zo zijn tanden als sieraad populair en andere delen van het lichaam gewild als afrodisiacum. "Hier moet nu en onmiddellijk een einde aan komen. Deze dieren zijn de parels van de oceaan en zijn op z'n mooist in hun natuurlijke omgeving en niet om de nek van een toerist."

Tevens wil Dezentjé Hamming weten wat de mogelijkheden zijn om binnen de wereldhandelsorganisatie (WTO) sancties richting Brazilïe te kunnen af kondigen indien Brazilië weigert om maatregelen tegen deze gruwelijkheden te nemen.

Donderdag 19 juli 2007

Schriftelijke vragen van de leden Dezentje Hamming-Bluemink en Snijder-Hazelhoff (beiden VVD) aan de ministers Verburg van LNV en Verhagen van Buitenlandse Zaken over de dolfijnenslachtingen in Brazilië


1. Kent u het artikel Vissers slachten lachend dolfijnen, Telegraaf van 19 juli 2007?


2. Bent u bereid om de Braziliaanse ambassadeur in Nederland om opheldering te vragen over het beleid van de Braziliaanse regering ten aanzien van de bescherming van dolfijnen en het verbod op de vangst van deze zeezoogdieren?


3. Welke mogelijkheden zien de ministers om binnen WTO verband sancties af te kondigen tegen Braziliaanse producten als de Braziliaanse regering geen stevig handhavingsbeleid voert om te voorkomen dat het verbod op dolfijnvangst wordt geschonden als ook het verhandelen van dolfijnproducten als tanden en andere lichaamsdelen?

donderdag 19 juli 2007