Provincie Noord-Holland

Ruimtelijke kwaliteit Stelling van Amsterdam gewaarborgd

19-7-2007

De landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten van de Stelling van Amsterdam worden versterkt en beschermd. Initiatiefnemer provincie Noord-Holland stelt hiervoor een zogenaamd provinciaal Beeldkwaliteitplan (pBkp) op.

Ruimtelijke ontwikkelingen binnen het werelderfgoed De Stelling van Amsterdam, de 19e eeuwse verdedigingslinie van forten, dijken en sluizen rond de hoofdstad, worden vanaf volgend jaar onderworpen aan een kwaliteitstoets.

Uniek in Nederland
Het is voor het eerst in Nederland dat een kwaliteitstoets wordt ingezet voor de bescherming van een Unesco-monument. Het pBkp werkt over een groot aantal gemeentegrenzen heen. De provincie Noord-Holland anticipeert hiermee op de komst van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), waarin provincies van het Rijk de verantwoordelijkheid krijgen om Nationale Landschappen en Unesco monumenten te beschermen en te verbeteren. De Stelling behoort tot beide categorieën.

Lastenverlichting gemeenten
De 20 betrokken Noord-Hollandse gemeenten uit de Stellingzone blijven hun eigen bestemmingsplannen opstellen. In november 2007 wordt hoogstwaarschijnlijk de Streekplanherziening Noord-Holland Zuid vastgesteld. Hierin worden gemeenten verplicht om voor Nationale Landschappen en Unesco-Erfgoederen per bestemmingsplan een gemeentelijk beeldkwaliteitplan op te stellen, zoals in Noord-Holland Noord al het geval is.

Met de invoering van het pBkp voor de Stelling van Amsterdam is dat voor gemeenten binnen de Stellingzone niet meer noodzakelijk. Hiermee neemt de provincie veel werk uit handen van de gemeenten. Gemeenten krijgen meer helderheid vooraf, waardoor bestemmingsplannen geen onnodige vertraging oplopen. Het pBkp helpt gemeenten tevens bij het zoeken naar creatieve oplossingen voor nieuwe ruimtelijke vraagstukken en er wordt op initiatief van de provincie onder meer een panel of experts opgericht onder leiding van Rijksbouwmeester Dirk Sijmons. De provincie heeft alle Colleges van de betrokken Noord-Hollandse gemeenten en de inhoudelijk gedeputeerde van de provincie Utrecht uitgenodigd voor een startbijeenkomst op 20 augustus.

Strenger deurbeleid
Rinske Kruisinga, gedeputeerde namens de provincie Noord-Holland en verantwoordelijk voor de Stelling van Amsterdam: De Unesco-status van de Stelling vereist dat je rekening houdt met de kwaliteit van toekomstige ontwikkelingen. Veranderingen blijven wel mogelijk, de deur gaat niet op slot, maar er wordt wel een strenger deurbeleid gevoerd om de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van de Stelling te behouden en versterken. Zodoende krijgt de Stelling de bescherming die het verdient en kan iedereen van deze magische kring van forten blijven genieten.