Gemeente Leeuwarden

Waterpret Waterpret

Blauwalg in recreatiegebied Groene Ster Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (19-07-2007) In recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden is donderdagochtend blauwalg geconstateerd. De blauwalg is aangetroffen in de officiële zwemplaats bij het strandje op de zuidoever, tegenover de kiosk. Medewerkers van de provincie Fryslân hebben inmiddels waarschuwingsborden geplaatst en Wetterskip Fryslân heeft monsters genomen voor nader onderzoek. Afhankelijk van de uitslag van dit onderzoek wordt bepaald of er een zwemverbod wordt ingesteld, tot dat moment is het zwemmen voor eigen risico. Dit geldt ook voor de waterspeelplaats. Het is deze zomer het eerste geval van blauwalg in Fryslân. Het recreatiegebied ten oosten van Leeuwarden is één van de 52 officiële zwemplaatsen in de provincie.

Het is raadzaam zelf alert te blijven. Blauwwieren zweven als groene sliertjes of slijmerige proppen in het water. Bij warm weer vormen ze een opvallend groengetint laagje op het water dat een onaangename geur heeft.

Zwemmen is een leuke vorm van recreatie. Vooral in de zomermaanden, wanneer het water is opgewarmd, zoeken velen verkoeling in één van de Leeuwarder plassen. De gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en de GGD werken samen om de kwaliteit van het Friese zwemwater te behouden.

Op deze website staat informatie en tips over zwemmen in natuurlijk water. Het is verstandig om van te voren te weten waar de officiële zwemplaatsen zijn en hoe te handelen bij eventueel opgelopen ziektes zoals botulisme, blauwwieren en zwemmersjeuk.

Voor meer informatie op onze website klikt u hier.