Gemeente Tilburg

19-7-2007
Unieke sfeerverlichting in centrum van Tilburg
Primeur en alleenrecht voor komende jaren

Met de nieuwe sfeerverlichting die tijdens de wintermaanden in de Tilburgse binnenstad komt te hangen heeft Tilburg iets bijzonders in handen. De gemeente heeft gekozen voor een uniek ontwerp met een lampenkap waarin een bewegende animatie is verwerkt. Op de lampenkap zijn dwarrelende sneeuwvlokjes zichtbaar. Deze vorm van verlichting is nog nergens in Nederland te zien.

De lampenkap komt rondom de bestaande openbare verlichting te hangen en geeft een sfeervol beeld aan de straten.
Ook komen er vijf unieke lichtobjecten, genaamd El Umbrella, die de Heuvelstraat en het Stadhuisplein een extra feestelijk beeld geven. De El Umbrella, die een doorsnede heeft van 4,5 meter, is ontworpen door een Engelse kunstenaar. Wereldwijd is er nog maar één exemplaar van te zien. Deze staat op privé-grond in Zuid-Afrika. In 2007 en 2008 heeft Tilburg het alleenrecht om de El Umbrella en lampenkap in Nederland te plaatsen en op te hangen.

Uitbreiding sfeerverlichting
Het college heeft besloten om het gebied dat deze wintermaanden nieuwe sfeerverlichting krijgt uit te breiden. Ook de Noordstraat, Telefoonstraat, Stadhuisplein, Stadhuisstraat en de Pieter Vreedestraat worden van nieuwe sfeerverlichting voorzien. In april besloot het college al om voor de Stationsstraat, Nieuwlandstraat, Willem II straat, Heuvelstraat, Tuinstraat en de Juliana van Stolbergstraat nieuwe sfeerverlichting aan te schaffen. In de Heuvelstraat, Juliana van Stolbergstraat, Pieter Vreedestraat, Telefoonstraat, Stadhuisstraat, Nieuwlandstraat en het gedeelte van de Willem II straat tussen de Heuvelstraat en Tuinstraat komen de lampenkappen om elke openbare verlichtingslamp te hangen. In de zogenaamde aanloopstraten; de Noordstraat, Stationsstraat, Tuinstraat en het gedeelte van de Willem II straat tussen de Tuinstraat en de Spoorlaan komen de lampen om en om te hangen.

Kosten
Bij de nieuwe sfeerverlichting, die naar schatting 215.000 euro kost, draagt de gemeente 50 % bij aan de investeringskosten. De overige 50 % van de investeringen en de kosten voor het onderhoud, de opslag en de energie zijn voor rekening van de ondernemers. De ondernemers dragen bij aan deze kosten middels reclamebelasting.

Aanvullende maatregelen
Naast de nieuwe sfeerverlichting worden ook verschillende bomen in de binnenstad verlicht. Op de Oude Markt en de Korte Heuvel worden de kleine bomen van lampjes voorzien. De grote bomen op het Piusplein, Radioplein en Korte Heuvel zijn dit jaar ook weer verlicht. Traditiegetrouw komt er op de Heuvel weer een grote kerstboom, kerstversieringen en een kerststal.

Daarnaast plaatst de gemeente nabij de Heikesekerk een grote verlichte kerstboom en komen er groepen verlichte kerstbomen langs de Paleisring.
De gemeente wil ondernemers stimuleren om kleine winteractiviteiten te organiseren in de binnenstad, zoals een ijsbaan of een winterterras.