Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 juli 2007

Vragen van de leden Waalkens en Gill'ard (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de ministers voor Ontwikkelingssamenwerking en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


1. Heeft u de uitzending van Netwerk d.d. 18 juli 2007 gezien over de desastreuze gevolgen voor de lokale boeren en markten van de export van goedkoop Nederlands kippenvlees naar o.a. Ghana, waardoor lokale boeren failliet en regionale markten kapot gaan?


2. Bent u met ons van mening dat als we de MDG's willen halen in 2015 de ontwikkelingslanden de gelegenheid moeten hebben de eigen markten te kunnen afschermen tegen goedkope en handelsverstorende importen om daarmee hun lokale en regionale markten op te kunnen bouwen?


3. In de reportage werd gesteld dat het IMF er bij Ghana op aan heeft gedrongen om geen import tarieven voor goedkoop Nederlands kippenvlees in te voeren. Is dit waar en wat vindt u daarvan?


4. Is het waar dat het IMF vaak als voorwaarde voor steun stelt dat ontwikkelingslanden hun markten volledig open moeten stellen?


5. Wat zijn de instructies voor onze bewindvoerder bij de IMF in dit soort gevallen?


6. Mochten er geen specifieke instructies zijn, bent u met ons van mening dat bij het stellen van dit type voorwaarden op z'n minst een toets van dit soort voorwaarden gesteld zou moeten worden over de effecten van exporten voor de lokale producenten en regionale markten?


7. Bent u met ons van mening dat de EU gesubsidieerde exporten van landbouwproducten naar lage loon- en ontwikkelingslanden handelsverstorend werken en dat deze zo snel mogelijk gestopt dienen te worden?


8. Bent u bereid om met het Nederlands agrarisch bedrijfsleven in overleg te treden en hun te vragen hun exporten naar zwakke regio's met name in Afrika opnieuw tegen het licht te houden en ze te vragen om, daar waar het deze verwoestende effecten heeft op de lokale boeren en regionale markten, hun exporten te stoppen?