Partij van de Arbeid

Den Haag, 19 juli 2007

Vragen van de leden Hamer en Wolbert (beide PvdA) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport

over het voorgenomen ontslag van 1050 thuishulpen.


1. Bent u bekend met het bericht 'Vierstroom ontslaat 1050 thuishulpen'? 1] Kunt u bevestigen dat aan 1050 medewerkers in de thuiszorg de keuze wordt voorgelegd ofwel zichzelf aan te bieden aan zelfstandig alfamedewerker ofwel collectief ontslagen te worden? Kunt u tevens bevestigen dat deze ontwikkeling een trendmatig karakter heeft?


2. Hoe verhoudt deze ontwikkeling zich tot het plan dat de Staatssecretaris samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, werkgevers en werknemers in de thuiszorg heeft opgesteld om de personele gevolgen die optreden als gevolg van de invoering van de WMO te beperken door gedwongen ontslag zoveel mogelijk te voorkomen en nieuwe loopbaanperspectieven te creëren voor met name medewerkers in de thuiszorg? In hoeverre is dit plan al in praktijk gebracht? In hoeverre wordt binnen de regio in samenwerking met gemeenten en CWI naar passende oplossingen en alternatieven gezocht voor het personeel?


3. Bent u bereid in het kader van het steeds groter wordende aandeel van alfahulpen in de thuishulp deze alfahulpen versneld onder CAO regelingen te brengen, mede in het licht van de aangenomen motie Wolbert c.s.? 2]


4. Is er een rechtstreeks verband tussen het aantal ontslagen thuishulpen en de wijze waarop de thuiszorg wordt aanbesteed in de betreffende gemeente?


1] Volkskrant, 18 juli 2007, p.7

2] Motie Wolbert c.s. 26 april 2007 (29 538, nr. 47)