Sociaal-Economische Raad

SER-JONGERENPANEL GAAT RAPPORT UITBRENGEN OVER MAATSCHAPPELIJKE STAGES

19 juli 2007 De SER heeft een Jongerenpanel ingesteld dat een rapport gaat uitbrengen over maatschappelijke stages. Het kabinet wil al het komende schooljaar beginnen met het geleidelijk invoeren van maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs. Het Jongerenpanel zal het rapport naar verwachting in de openbare raadsvergadering van 19 oktober aanbieden aan de SER.

Het Jongerenpanel bestaat uit twaalf jongeren, in leeftijd variërend van 16 jaar tot in de dertig. Net als de reguliere SER-commissies is het panel samengesteld uit drie geledingen:
werkgevers (Jong Management VNO-NCW, Jong MKB en Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt );
werknemers (FNV Jong en CNV Jongeren) en onafhankelijke leden (uit kringen van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren , de netwerkorganisatie Towards a New Start , de Nationale Jeugdraad en de Nationale Denktank).

Voorzitter is plaatsvervangend kroonlid van de SER, Hans Kamps. Het onafhankelijke lid Tamim Chébti is vice-voorzitter en woordvoerder.

Aanleiding voor het opzetten van het Jongerenpanel is de wens van de SER om de communicatie en de samenwerking met jongeren(organisaties) te bevorderen. Ook wil de SER hiermee aandacht en begrip bevorderen voor het overlegmodel in de Nederlandse arbeidsverhoudingen. Het Jongerenpanel is tevens een podium voor jongeren om tot standpunten te komen over relevante sociaal-economische onderwerpen.

Het Jongerenpanel Maatschappelijke Stages is experimenteel van opzet. Het biedt jongerenorganisaties een gelegenheid zich uit te spreken over maatschappelijke stages, een onderwerp dat hen zeer aangaat. Het onderwerp is ook voor de SER relevant en biedt een gelegenheid voor eigen standpuntvorming, aan de hand van de inzichten van het Jongerenpanel. De verwachting is dat zo een situatie ontstaat die zowel voor de jongeren als voor de SER meerwaarde zal hebben. Na afloop zal dit worden nagegaan via een evaluatie. Afhankelijk van de uitkomst van die evaluatie kan er in de toekomst voor een ander onderwerp weer een Jongerenpanel worden ingesteld. Zo wil de SER jongeren blijven betrekken bij de advisering over sociaal-economisch beleid.