Stichting Natuur en Milieu

Gefinancierde milieurechtsbijstand verder ingeperkt

19 juli 2007 - Stichting Natuur en Milieu vreest dat de kwaliteit van de rechtsbijstand in milieuzaken zal afnemen. Aanleiding voor de ongerustheid is de nieuwe regeling voor de financiële vergoeding van rechtsbijstand in dergelijke zaken, die per 1 juli 2007 van kracht is geworden. Voor veel advocaten is deze vergoeding te laag.

Natuur en Milieu, de Provinciale Milieufederaties en vereniging Natuurmonumenten vroegen het ministerie van Justitie in een brief op 9 juli 2007 om de vergoeding voor milieurechtshulp per direct te verhogen en niet te wachten op de conclusies van de evaluatie van de regeling, die over anderhalf jaar plaatsvindt.

In mei 2007 besloot de minister van Justitie over de nieuwe regeling. De beslissing houdt in dat vanaf 1 juli 2007 milieu-advocaten een vergoeding kunnen krijgen aan de hand van het `toevoegingensysteem. Dit systeem vervangt de gesubsidieerde rechtsbijstand door milieujuristen bij de voormalige Bureaus voor Rechtshulp.

De geboden milieurechtshulp wordt aan de hand van een puntensysteem beoordeeld. Het aantal punten bepaalt de hoogte van de vergoeding van de rechtsbijstand. Het maximum aantal van elf punten voor een milieurechtszaak is volgens milieurechtsbijstandverleners echter ontoereikend, zeker gezien de complexiteit van veel milieuzaken.

Beperkte toegang
Eerder al beperkte het ministerie de toegang tot vergoedingen voor milieurechtsbijstand. Alleen verenigingen of stichtingen kunnen nog aanspraak maken op een toevoeging. Dit sluit veel kleine, plaatselijke organisaties uit.

Ook de wijze waarop de zogenaamde `draagkrachttoets wordt uitgevoerd vermindert de toegang tot gefinancierde milieurechtsbijstand. Organisaties die minder dan 10.000 euro te besteden hebben doorstaan deze toets. Dit betekent dat bijvoorbeeld Milieufederaties en plaatselijke afdelingen van Milieudefensie niet meer in aanmerking komen voor rechtshulpvergoedingen, omdat zij - of hun landelijke hoofdkantoor - subsidies ontvangen, ook al zijn die subsidies voor andere zaken bedoeld.

Volgens de milieuorganisaties leiden deze veranderingen in de gefinancierde milieurechtshulpverlening niet tot een verbetering van het systeem. De adviesfunctie van de vroegere Bureaus voor Rechtshulp is weliswaar overgenomen door het Juridisch Loket, maar dat is veel minder thuis in zaken over milieu en ruimtelijke ordening.

Voor juridische bijstand in milieurechtszaken wordt nu doorverwezen naar advocatenkantoren. Die hebben al aangegeven dat de huidige vergoedingen te laag zijn.

Milieuzaken zullen de komende jaren bovendien niet eenvoudiger worden. Alle modernisering van de wetgeving ten spijt, wijzen de voorgestelde wijzigingen in de richting van meeromvattende en ingewikkelde procedures. Het is daarom van belang dat de minister van Justitie de vergoedingen op een acceptabel peil brengt.

Brief aan het minsterie van Justitie (9 juli 2007)

Juridisch Loket

Milieuhulp, de website met juridisch advies voor mensen en organisaties die opkomen voor hun eigen omgeving.

Meer over wet- en regelgeving in deze website

Publicatiedatum: 19-07-2007