Gemeente Rotterdam

In de eerste helft van 2007 is het aantal mensen met een WWB-uitkering (Wet werk en bijstand) in Rotterdam flink gedaald. Deels door strengere regels bij het aanvragen van een uitkering, maar ook door het gericht begeleiden van mensen naar werk. Voor 1.451 mensen kon SoZaWe Rotterdam de uitkering stopzetten. Begin juli hadden nog 32.141 Rotterdammers een uitkering. Een jaar eerder - in juli 2006 - waren dat er nog 36.070.

Volgens Schrijer loopt Rotterdam voor op de andere grote steden. "Rotterdam heeft in de G4 verreweg de hoogste uitstroom. Ons succesverhaal heeft dus niet simpelweg te maken met gunstige economische omstandigheden. Deze resultaten halen we vooral doordat SoZaWe Rotterdam specifiek beleid maakt en de klantmanagers daar knap uitvoering aan geven."

SoZaWe Rotterdam heeft verschillende projecten, waarmee werklozen versneld aan werk worden geholpen. Zo koppelt het succesvolle project Exit (Extra Intensieve Trajectbegeleiding) langdurig werklozen aan een team dat hen intensief begeleidt naar werk.

Het Sociaal Programma van het huidige college moet het aantal mensen met een bijstandsuitkering verminderen. De grote, meerjarige investering in de sociale kwaliteit van de stad moet in de loop van deze collegeperiode het tij in Rotterdam keren. Meer Rotterdammers hebben betaald werk, leren de Nederlandse taal, hebben een diploma en zijn maatschappelijk actief. Dit alles moet Rotterdam een sociaal sterkere stad maken.

Bron: Bestuursdienst, 19-07-2007