Rechtbank 's-Gravenhage

Uitspraak in strafzaak tegen Johan S. op donderdag 19 juli 2007

's-Gravenhage, 19 juli 2007 - Op donderdag 19 juli 2007 heeft de rechtbank 's-Gravenhage uitspraak gedaan in de strafzaak tegen de 26-jarige Johan S. die verdacht werd van een aantal verkrachtingen en een poging tot verkrachting. De rechtbank heeft hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar, met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht.

Verdachte heeft op grove wijze zijn seksuele lusten botgevierd op zijn slachtoffers. Om de kans op mogelijke weerstand zo klein mogelijk te maken, heeft verdachte zijn slachtoffers een slaapverwekkend en/of bewusteloos makend middel toegediend, waardoor zij niet meer in staat waren adequaat te reageren en zich tegen verdachte te verzetten.

Verdachte heeft het de rechtbank onmogelijk gemaakt zich een beeld te vormen van zijn persoonlijkheid doordat hij eerst ter terechtzitting een verklaring over de feiten heeft willen afleggen, en, belangrijker, van meet af aan ieder justitieel onderzoek naar zijn geestvermogens heeft gefrustreerd. Aan het onderzoek van het Pieter Baan Centrum heeft verdachte niet willen meewerken. Dat verdachte lijdt aan een stoornis kan niet vastgesteld worden als gevolg van zijn weigering zich te laten onderzoeken. Daarmee blijft onduidelijk in hoeverre de feiten aan verdachte kunnen worden toegerekend, en of de kans bestaat dat verdachte in de toekomst wederom dergelijke feiten zal plegen.

Vanwege de uitzonderlijke ernst van de bewezen verklaarde feiten heeft de rechtbank verdachte een gevangenisstraf van langere duur opgelegd. De rechtbank is er daarbij van uit gegaan dat de feiten verdachte volledig kunnen worden toegerekend.

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting van de rechtbank `s-Gravenhage, tel. (070) 381 1943.


Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 19 juli 2007