Zimbabwe: zes uur lang op pad voor water hoeft niet meer 19 juli 2007, Bulilima-Mangwe - Nomagugu Ncube had als kind een droom. Ze wilde naaister worden en mensen er mooi en 'cool' uit laten zien. Nu is haar zus dood en haar moeder ziek; tegenwoordig heeft ze geen tijd meer om te dromen

Nomagugu Ncube met een aantal van haar broertjes en zusjes. Foto: Unicef Zimbabwe/2007/Singizi
Nomagugu Ncube met een aantal van haar broertjes en zusjes. Foto: Unicef Zimbabwe/2007/Singizi

De nu 19-jarige Nomagugu zorgt al twee jaar voor haar met hiv besmette moeder en voor haar broertjes en zusjes. Ze moedert bovendien ook nog over drie neefjes, die hun ouders als gevolg van aids zijn kwijtgeraakt.

Een op de vijf seropositief Veel kinderen en jongeren in Zimbabwe hebben noodgedwongen de rol van hun ouders moeten overnemen. Het land lijdt hevig onder de gevolgen van de aidsepidemie. Hier is een op de vijf volwassenen seropositief en heeft meer dan een op de vier kinderen een of beide ouders aan de gevolgen van aids verloren.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, kampt Zimbabwe ook nog met politieke onrust en een sterk krimpende economie. Elke maand stijgen de prijzen met meer dan 30 procent en het land heeft 2007 officieel uitgeroepen tot een 'jaar van droogte'.

Eigen toilet
Toch zit Nomagugu niet bij de pakken neer; ze telt haar zegeningen. "Ik heb geluk," zegt ze. "Vroeger moest ik urenlang lopen om water te halen voor het wassen van mijn zieke moeder en mijn broertjes en zusjes. Mijn moeder had geen wc in de buurt en mijn broertjes en zusjes konden niet meer naar school omdat we het schoolgeld niet konden betalen. Nu is alles anders. We hebben hier vlakbij een bron, we hebben ons eigen toilet en iedereen gaat weer naar school."

Nomagugu en haar familie profiteren van een uniek gezamenlijk waterproject van Afrika, het Caribisch gebied, de Pacific en de Europese Unie. Met het door Unicef uitgevoerde project worden kinderen en volwassenen geholpen die lijden onder de gevolgen van hiv en aids. Op het platteland van Zimbabwe wordt gezorgd voor schoon water en sanitaire voorzieningen. Dankzij een donatie van 3,7 miljoen euro van de Europese Unie in 2006, moeten op den duur 500.000 Zimbabwanen van de voorzieningen gebruik kunnen maken.

Alle beetjes helpen
"We willen huishoudens en gemeenschappen met dit project steunen, met name wees- en andere kwetsbare kinderen die het zwaarst door hiv en aids zijn getroffen," zegt dr. Festo Kavishe, directeur van Unicef Zimbabwe. "Met schoon water en sanitaire voorzieningen dragen we bij aan hun gezondheid."

Natuurlijk lost dit waterproject de problemen van Nomagugu niet op. Ze moet nog elke dag strijd leveren om haar familie te kunnen onderhouden, maar alle beetjes helpen. "Dankzij de nieuwe voorzieningen kan ik mijn tijd aan andere zaken besteden," zegt ze. "Ik deed er elke dag zes uur over om water te halen. Nu is mijn moeder nog steeds ziek, maar ze is wel schoon. Mijn broertjes en zusjes zijn veel gezonder. En ik heb zelfs een kleine moestuin kunnen aanleggen waarmee ik wat geld kan verdienen."