Gemeente Den Haag

Het college van burgemeester en wethouders heeft, op voorstel van cultuurwethouder Jetta Klijnsma, besloten de Victorine Heftingprijs 2007 toe te kennen aan chansonnière, actrice en schrijfster Wieteke van Dort.
De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een vrouw die in Den Haag belangrijk werk (heeft) verricht op cultureel gebied. De Victorine Heftingprijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000,- en wordt in het najaar uitgereikt.

Wieteke van Dort, geboren in Soerabaja en woonachtig in Den Haag,, ontvangt de prijs omdat zij door haar werk sterk verbonden is met de Indische gemeenschap en daardoor ook met Den Haag. Het accent van haar werk ligt in haar boeken, liedjes, radio- en tv-programmas op haar Indische herinneringen (Tante Lien).

Emancipatieprijs
De Victorine Hefting-prijs is in 1988 ingesteld als emancipatieprijs. Victorine Hefting was van 1947 tot 1950 directeur van het Gemeentemuseum. De prijs heeft tot doel vrouwelijk talent in Den Haag dat actief is op het gebied van de kunsten te stimuleren. In de loop der tijd is het karakter van de prijs verschoven van emancipatieprijs naar cultuurprijs. De winnaars zijn kunstenaressen in Den Haag die een geslaagde carrière achter de rug hebben of nog volop cultureel actief zijn. Zij zijn daardoor wel rolmodellen, maar geen vrouwen die bewust een rol op het gebied van de emancipatie spelen.

Voorbeelden van vorige prijswinnaressen zijn: journaliste Bibeb, schrijfster Inez van Dullemen, actrice Sacha Bulthuis, danseres Sabine Kupferberg, zangeres Miranda van Kralingen, architecte Vera Yanovshtchinsky. De meeste recente Victorine Hefting-prijs is in 2005 uitgereikt aan jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt.

KM/CL/07/149