Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Chardon gaat voor twintigste titel bij NK vierspannen

19/07/2007

Ermelo, 19 juli 2007
Voor het tweede achtereenvolgende jaar is de bosrijke omgeving van het Gelderse Beekbergen het fraaie decor voor de Nederlandse Kampioenschappen Vierspannen.

Van donderdag 26 tot en met zondag 29 juli wordt op de Veluwe in de volgorde dressuur, marathon en vaardigheidsproef door 14 combinaties de strijd aangebonden. IJsbrand Chardon, die eerder deze maand bij het CHIO Aken zijn tiende overwinning op grootse wijze vierde, gaat opnieuw op jacht naar een jubileum. Indien hij erin slaagt om zijn vorig jaar behaalde titel te prolongeren, is het voor de menner uit Den Hoorn het twintigste Nederlandse kampioenschap uit zijn carrière.

Het NK vierspannen maakt onderdeel uit van de 23ste editie van de internationale menwedstrijd Beekbergen Apeldoorn, waarvoor de complete wereldtop zich op het terrein van het Riant Equestrian Centre meldt. Met 90 deelnemers uit 16 verschillende landen wordt een record gevestigd, in totaal zijn 437 paarden ingeschreven.

In Beekbergen kunnen ook kwalificatiepunten voor de FEI World Cup worden behaald. Nederland heeft daarin een aantal toppers van eigen bodem, want in Aken maakte ook Koos de Ronde indruk door de marathon op zijn naam te schrijven. Het bleek een voldoende solide basis voor de overwinning in de landenwedstrijd.

In de stand om de FEI World Cup Driving gaat IJsbrand Chardon na negen kwalificatiewedstrijden aan de leiding, voor de Hongaar Zoltan Lazar en de Australiër Boyd Exell. Koos de Ronde staat op de zevende plaats. Na Beekbergen volgen nog wedstrijden in het Hongaarse Szilvasvarad (10-12 augustus), het Duitse Donaueschingen (13-16 september) en het Franse Deauville (19-23 september).

Behalve de vierspannen komen in Beekbergen ook de tweespannen in actie. Zij strijden niet om de nationale titel, maar wel is sprake van de laatste observatiewedstrijd voor de wereldkampioenschappen, die van 31 augustus-2 september in Polen worden gehouden. Ook de vierspannen pony's, deze week bezig aan hun WK in Denemarken, ontbreken niet.

De entree voor de toeschouwers is gratis.

Bron: KNHS