Waterschap Groot Salland

Woensdag 18 juli is vermoedelijk blauwalg geconstateerd in het Noorddiep aan de rechterkant van het Witte bruggetje bij de Frieseweg langs het Kampereiland (zie kaartje). Noorderstaete rentmeesters heeft inmiddels de boeren bij deze locatie hierover geïnformeerd in verband met het drenken van vee.

Het waterschap adviseert eventuele vissers en zwemmers in het Noorddiep rekening te houden met de aanwezigheid van blauwalg. In zomerse perioden steekt met zekere regelmaat blauwalg als natuurlijk verschijnsel de kop op. Het waterschap onderzoekt niet alle verdachte gevallen. Veelal verdwijnen door wind en stroming de blauwalgen weer uit beeld. De locatie Noorddiep geeft op dit moment geen aanleiding tot verder onderzoek.

Wanneer is er een gezondheidsrisico?
Wanneer zwemmers water doorslikken met veel blauwalgen zullen de algen in de maag kapot gaan en komt giftige stof vrij. Vooral voor kleine kinderen en oude mensen met een lage weerstand kan dit leiden tot gezondheidsklachten. Deze klachten zijn jeuk, huiduitslag, maagdarmklachten, hoofdpijn, oog- en oorpijn, afnemende activiteit, duizelig, ademhalingsproblemen en kramp. Deze symptomen komen alleen voor wanneer de zwemmer heel veel water doorslikt. Om het risico van besmetting zo klein mogelijk te maken moeten surfers, zwemmers en andere waterrecreanten zoals vissers een drijflaag van algen vermijden. Na contact met het water moeten zij snel douchen om de algen van de huid te spoelen.

Wat doet het waterschap?
Het waterschap controleert in de zomer de zwemwaterkwaliteit van verschillende recreatieplassen: dus niet in het overige buitenwater Daar hoort standaard de controle op blauwalgen bij. Wordt een drijflaag van blauwalgen ontdekt dan laat het waterschap een onderzoek verrichtten. Wanneer de vastgestelde waarden worden overschreden wordt er aan de provincie een negatief zwemadvies gegeven. Bij overig oppervlaktewater wordt geen onderzoek verricht naar het toxine gehalte wanneer een drijflaag aanwezig. Van recreanten wordt verwacht dat zij zelf de verantwoordelijkheid nemen om niet in en op een drijflaag te gaan recreëren.
printen print deze pagina mailen stuur door

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl