Gemeente Schiedam


Juli

Schiedam tekent contracten voor inburgeringstrajecten

19 juli 2007

Op 18 juli 2007 heeft de gemeente Schiedam een drietal contracten getekend voor het uitvoeren van inburgeringstrajecten. Het ondertekenen van de contracten is het resultaat van een openbare aanbestedingprocedure, waarbij verschillende partijen zijn uitgenodigd om een offerte uit te brengen voor het uitvoeren van deze trajecten. De contracten worden afgesloten met het Albeda College, Kaleos Educatie en Zadkine Educatie.

Nieuwe Wet Inburgering
Vanaf 1 januari van dit jaar is de nieuwe Wet Inburgering van kracht. Binnen de Wet Inburgering wordt een grote groep mensen die in het buitenland zijn geboren en hier in Nederland woonachtig zijn verplicht in te burgeren. Aan de inburgeringsplicht is voldaan als het inburgeringsexamen wordt gehaald. Daarnaast zijn er binnen deze groep ook mensen die al Nederlander zijn geworden, maar nog de behoefte hebben verder in te burgeren. Deze groep is niet inburgerplichtig, maar kan wel door de gemeente worden ondersteund bij de inburgering.

Eén van de taken die de gemeente heeft bij het uitvoeren van de Wet Inburgering is het inkopen van inburgeringstrajecten voor een aantal verschillende doelgroepen. De gemeente is verplicht om nieuwkomers in Nederland een inburgeringstraject aan te bieden. Daarnaast heeft de gemeente Schiedam besloten om ook trajecten in te kopen voor uitkeringsgerechtigde inburgeraars, inburgeraars die opvoedingstaken hebben en inburgeraars die al aan een inburgerings- of taaltraject deelnemen, maar nog niet het niveau van het inburgeringsexamen hebben behaald.

Met het Albeda College is een contact afgesloten voor het uitvoeren van 250 inburgeringstrajecten voor uitkeringsgerechtigde inburgeraars. Kaleos Educatie gaat 480 trajecten uitvoeren voor opvoeders en Zadkine Educatie 275 trajecten voor inburgeraars die een bestaand traject beëindigen, maar nog niet het niveau van het inburgeringsexamen halen. Alle trajecten moeten starten in 2007 en 2008. Als de instellingen goed presteren kan de gemeente het contract verlengen.