de farmaceutische industrie

Kamervragen Agema over de invloed van de farmaceutische industrie

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

18 juli 2007

GMT-K-U-2777509

Antwoorden van minister Klink op de vragen van het Kamerlid Agema (PVV) over de invloed van de farmaceutische industrie (2060717440).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat fabrikanten van geneesmiddelen de plaatsing van hun geneesmiddelen op de richtlijnen van artsen beïnvloeden, en dat zij daar een groot financieel belang bij hebben? Deelt u de mening dat dit onacceptabel is? Zo ja, hoe gaat u aan deze wantoestand een eind maken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 1
Ja, ik ben bekend met het bericht en met het Kortschrift van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ik heb het Kortschrift en mijn standpunt daarop op 15 juni 2007 aan de Tweede Kamer aangeboden. Het Kortschrift maakt duidelijk dat er (financiële) banden zijn tussen richtlijncommissieleden en de farmaceutische industrie. Ook laat het zien dat de richtlijninstituten NHG en CBO maatregelen hebben genomen om beïnvloeding te voorkomen dan wel in te perken. Ik vind het onacceptabel als geneesmiddelen in richtlijnen een voorkeurspositie krijgen zonder dat daar deugdelijke wetenschappelijke onderbouwing aan ten grondslag ligt. NHG en CBO laten zich voorstaan op het maken van evidence based richtlijnen. Hun kwaliteitssysteem dient te waarborgen dat de richtlijnen daadwerkelijk evidence based zijn. Tevens ga ik er van uit dat deze instituten voldoende aandacht besteden aan doelmatig voorschrijven: goedkoop waar het kan, duur waar het moet. Op basis van de voorliggende gegevens kan ik de conclusie niet onderschrijven dat er sprake is van wantoestanden. Nader onderzoek is nodig om in kaart te brengen bij welke richtlijnen en in welke mate beïnvloeding van richtlijncommissies heeft plaatsgevonden. Ik heb de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd met de sector de aanbevelingen uit het Kortschrift om de transparantie te vergroten, op te pakken. Daarnaast heb ik de Inspectie gevraagd vervolgonderzoek te doen.

Vraag 2
Hoeveel gemeenschapsgeld wordt als gevolg hiervan in 2007 verspild?

Antwoord 2
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de richtlijnen zelf niet onderzocht. Er zijn derhalve geen concrete cijfers beschikbaar over een mogelijk onterechte opname of hoge voorkeurspositie van bepaalde geneesmiddelen in richtlijnen. Ik kan daarom geen uitspraak doen over mogelijke verspilling van gemeenschapsgeld.


1) Trouw, Alle experts in greep farmaceuten, 5 juni 2007