Productschap Margarine


Home


19.07.2007

Principeakkoord over opvolger MEP

De ministerraad is jl. vrijdag akkoord gegaan met een voorstel van minister Van der Hoeven (EZ) voor een regeling die de oude MEP-regeling gaat opvolgen. Het gaat om het Ontwerpbesluit stimulering duurzame energieproductie. Hierin wordt de basis gelegd voor rijkssteun aan bedrijven en instellingen die willen investeren in hernieuwbare elektriciteit, groen gas en warmte/kracht-koppeling (WKK).

Antwoord op Kamervragen
Op 29 juni jl. heeft minister Van der Hoeven van EZ de Tweede Kamer een brief met bijlage gestuurd waarin zij antwoord geeft op Kamervragen over het rapport van de Algemene Rekenkamer en de Auditdienst van EZ over de MEP.

In de brief wordt niet alleen ingegaan op de oude MEP-regeling, maar eveneens een voorschot genomen op de nieuwe regeling (zie hieronder) en wordt tevens ingegaan op het rapport van de Commissie-Cramer, de discussie inzake duurzaamheid en andere aspecten m.b.t. het streven naar verduurzaming van het systeem van energieopwekking.

Nieuwe MEP
Er komt straks 'een gesloten, beheersbaar systeem' waarbij de minister van EZ jaarlijks een maximumbudget vaststelt voor de verstrekking van nieuwe subsidies. Daarbij kan onderscheid gemaakt worden naar categorieën. In het besluit worden nog geen keuzes gemaakt over de te subsidiëren categorieën. Deze keuzes worden uiterlijk begin 2008 bekendgemaakt. Hiertoe is vrijdag jl. in de ministerraad besloten.

Het subsidietarief wordt jaarlijks in ieder geval gecorrigeerd voor de relevante energieprijs op de markt. Bij een hoge energieprijs is immers minder subsidie nodig om de vaste opbrengst te realiseren. Bij een lage energieprijs is omgekeerd een hogere subsidie nodig. Daarnaast kunnen ook andere correcties worden vastgesteld als die van invloed zijn op het verschil in kostprijs van geproduceerde energie en de marktprijs.

Naar verwachting zullen de ministeriële regelingen waarin het Besluit handen en voeten krijgt, binnen een half jaar in de Staatscourant staan. Hierbij zal het stellen van voorwaarden aan de duurzaamheid van de biomassaproductie op basis van het toetsingskader dat door de Commissie Cramer is voorgesteld, een belangrijke rol spelen. Dit betekent dat de eerste aanvragen begin 2008 kunnen worden ingediend.